Nieuws
-
Meer perspectief voor oudere leukemiepatiënten: “Er valt naast te dromen, nu ook wat te kiezen”
Lange tijd waren de vooruitzichten voor oudere volwassenen met de diagnose acute myeloïde leukemie (AML) erg somber: een beperkte keuze aan behandelingsmogelijkheden met beperkte effectiviteit en een lage levensverwachting. Nieuwe ontwikkelingen bieden meer perspectief voor met name de oudere patiënt. Internist-hematoloog Maarten Corsten vertelt: “Het blijft een op hogere leeftijd een ongeneeslijke ziekte maar bij steeds meer patiënten kunnen nieuwe behandelingen de AML soms jarenlang onder controle houden.”
-
Vijf jaar Oncomid: Samenwerken voor betere oncologische zorg
Vijf jaar geleden begon Oncomid, het oncologisch netwerk van Midden-Nederland, met een ambitieuze missie: betere zorg voor mensen met kanker door regionale samenwerking. Longarts Judith Herder en Gera de Jong, manager Strategie en Innovatie van het Meander Medisch Centrum en beide lid van de managementboard van Oncomid, blikken terug op de successen en uitdagingen, en kijken vooruit naar de toekomst.
-
Oliebollenverkoop voor wetenschappelijk onderzoek in Meander
Dit jaar verkoopt Patisserie van Gent weer heerlijke oliebollen en appelbeignets in de Laan van Meander Medisch Centrum. Met de verkoop van de oliebollen hoopt de Vrienden van Meander een mooi bedrag op te halen voor wetenschappelijk onderzoek in Meander. De losse verkoop is op 13, 18, 19, 20, 30 december van 10.00 tot 16.00 uur en dinsdag 31 december van 10.00 tot 15.00 uur. Bestellingen via www.vriendenvanmeander.nl worden op de verkoopdagen in Meander afgeleverd en kunnen dan worden opgehaald.
-
Meander biedt theranostiek: onderzoek én behandeling met radioactieve stoffen
Meander Medisch Centrum is voorloper op het gebied van theranostiek bij prostaatkanker. Theranostiek is een combinatie van onderzoek én behandeling met radioactieve stoffen. „Het grote voordeel voor patiënten is dat de kwaliteit van leven sterk verbetert en dat deze behandeling bijna geen bijwerkingen heeft, in tegenstelling tot chemotherapie”, vertelt nucleair geneeskundige John de Klerk.
-
Drukbezocht wetenschapssymposium opnieuw groot succes
Ieder jaar organiseert Meander Medisch Centrum een Wetenschapssymposium. De 13e editie vond gisteren, dinsdag 26 november, plaats tijdens de Week van de Wetenschap. Een speciale week in Meander waarin iedereen kan ervaren wat de bijdrage is van wetenschappelijk onderzoek aan de patiëntenzorg die wij in Meander leveren. Ruim 120 arts-assistenten, medisch specialisten, ziekenhuisapothekers, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, paramedici en andere medewerkers van Meander vonden gisteren hun weg naar de foyer en het auditorium in Meander.
-
Meander biedt digitale patiëntenvoorlichting voor kinderen
Kinderen en hun ouders kunnen zich voortaan via digitale patiëntenvoorlichting thuis voorbereiden op een operatie in Meander Medisch Centrum. De voorlichtingsmodules bereiden kinderen van 0 tot 16 jaar en hun ouders/verzorgers met tekst en foto’s voor op een operatie waarbij algehele anesthesie (narcose) nodig is, bijvoorbeeld voor het verwijderen van amandelen. Met deze digitale voorlichting verbetert Meander voor kinderen de voorbereiding thuis op een operatie. Anesthesioloog Kristy Vons benoemt de voordelen: “Je kunt als patiënt de voorlichting bekijken op een moment dat voor jou prettig is en je kunt het vaker bekijken, bijvoorbeeld de dag voor de operatie nogmaals.”
-
Eenvoudiger online afspraak maken voor bloedprikken bij Meander
Patiënten die bloed moeten laten prikken op een priklocatie van Meander Medisch Centrum krijgen sinds kort een e-mail met een link naar de online afsprakenplanner voor bloedafname. Het voordeel voor patiënten is dat ze niet meer hun persoonsgegevens hoeven in te vullen. Zij kunnen in de planner zelf een locatie, dag en tijdstip voor bloedafname kiezen. Ook is het eenvoudig de afspraak te verzetten of af te zeggen.
-
Internist-oncoloog deelt inzichten tijdens borstkankermaand: ‘Goede zorg is afgestemd op de wensen van de patiënt’
Deze maand deelt internist-oncoloog Jara Baas in het kader van borstkankermaand haar ervaringen met het verbeteren van zorg voor borstkankerpatiënten. Ruim vier jaar geleden zijn de specialisten die de zorg verlenen aan mensen met borstkanker, begonnen met het systematisch evalueren van de geleverde zorg. Deze evaluaties bieden inzicht in belangrijke zorgaspecten zoals wachttijden, complicaties en de mate waarin behandelingen succesvol worden afgerond. De kwaliteitscyclus is niet alleen gericht op het leveren van hoogwaardige medische zorg, maar ook op het nauw luisteren naar de behoefte van de patiënt. “We willen niet alleen de beste zorg bieden, maar ook aandacht hebben voor wat patiënt belangrijk vindt,” legt Jara uit. Deze aanpak heeft onder andere geleid tot kortere wachttijden en een efficiënter behandelproces, wat uiteindelijk zowel de zorg als de ervaring van de patiënt ten goede komt.
-
Tentoonstelling 'Komt een mens bij de dokter' te zien in Meander Medisch Centrum
Tot en met 16 oktober is de tentoonstelling ‘Komt een mens bij de dokter’ te zien in De Laan van Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Deze reizende tentoonstelling vertelt verhalen van mensen die door verkeerde aannames, onwetendheid en schaamte lang niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. Ontmoet deze mensen die, hoe verschillend ze ook zijn, één ding met elkaar gemeen hebben: ze zoeken naar passende zorg.
-
Nieuwe naam voor samenwerking diagnostiek: Diamid
Meander Medisch Centrum, het St. Antonius Ziekenhuis en Diakonessenhuis werken samen voor snelle en deskundige diagnostiek in de regio Utrecht/Eemland. Met ingang van 1 oktober is een belangrijke nieuwe stap gezet in deze samenwerking. De introductie van de nieuwe naam: Diamid.
-
Open Huis in Meander Medisch Centrum: een uniek kijkje achter de schermen
Op zaterdag 5 oktober 2024 opent Meander tussen 12.00 en 16.00 uur haar deuren voor iedereen die een kijkje wil nemen achter de schermen van het ziekenhuis. Tijdens deze open dag is er voor jong en oud van alles te beleven; meer dan 40 afdelingen geven informatie over allerlei medische ontwikkelingen, gezonde voeding en wetenschappelijk onderzoek.
-
Hoe ziet uw ziekenhuis er in de toekomst uit?
Bezoekt u volgende week Meander Medisch Centrum? Dan kan het zomaar zijn dat u een robot tegen het lijf loopt. De Cliëntenraad geeft 9 t/m 12 september namelijk een kijkje in de toekomst van de zorg.
-
Zaterdagnacht 17 augustus geen acute zorg in Meander vanwege onderhoud ICT
In Meander Medisch Centrum zijn van zaterdagavond 17 augustus 22.00 uur tot zondagochtend 18 augustus 6.00 uur de SEH (Spoedeisende Hulp), de Eerste Harthulp en de afdeling Verloskunde tijdelijk gesloten vanwege onderhoud aan het ICT-netwerk. Tijdens dit geplande onderhoud is het ICT-netwerk buiten werking en zijn in Meander de standaard noodmaatregelen van kracht. De acute zorg wordt zaterdagnacht opgevangen door ziekenhuizen in de regio.
-
Praat over behandelwensen
Voor mensen op hoge leeftijd komt het levenseinde steeds dichterbij. Als je een ongeneeslijke ziekte hebt, kan de laatste levensfase al op jonge leeftijd beginnen. Daarom is het nooit te vroeg om in gesprek te gaan over behandelwensen en behandelgrenzen. Het geeft rust als naasten en de arts weten wat de patiënt belangrijk vindt. Zij kunnen dan passende zorg geven.
-
Inwoners regio Amersfoort delen zorgen en ideeën met Meander: ‘waarvoor kan ik in de toekomst nog in Meander terecht?’
Inwoners van de regio Amersfoort zijn betrokken, maar ook bezorgd over de toekomst van de zorg in hun regio. Dat bleek tijdens de eerste inwonersbijeenkomst die Meander op 16 april organiseerde. Waarvoor kan ik in de toekomst nog terecht in het ziekenhuis? Is er nog plek voor mijn ouders, kan ik nog bevallen in het ziekenhuis van mijn voorkeur, blijft er een SEH in Amersfoort en is er straks nog voldoende personeel?
-
Parkinsonzorg in Meander erkend als STZ expertisecentrum
Vandaag,11 april, is het Wereld Parkinsondag. Een mooi moment het nieuws te delen dat de zorg die Meander levert aan Parkinsonpatiënten onlangs door STZ is erkend als topklinisch expertisecentrum. De erkenning vanuit STZ geeft aan dat de Parkinsonzorg in Meander van hoge kwaliteit is en dat we daarin aantoonbaar onderscheidend zijn. De erkenning is voor vier jaar toegekend. Meander beschikt nu over negen topklinische expertisecentra.
-
Meander opent nieuwe unit voor hematologische intensieve ambulante zorg
Meander Medisch Centrum opent vanaf 8 april een nieuwe unit voor Hematologische Intensieve Ambulante Zorg (HIAZ). Deze unit voor dagbehandeling is bestemd voor patiënten met bloed- of lymfeklierkanker. Zij krijgen twee tot drie keer per week hematologische zorg in dagbehandeling. Deze ambulante zorg op de dagbehandeling voorkomt opname in het ziekenhuis en verbetert de kwaliteit van leven van patiënten.
-
Pilot immuuntherapie thuis bij longkanker van start
Vijftien patiënten van Meander Medisch Centrum met longkanker maken vanaf eind maart deel uit van een pilot, waarbij gespecialiseerde thuiszorg de immuuntherapie via een infuus thuis zal toedienen. Hierdoor hoeven zij niet meer naar het ziekenhuis te komen. Alleen de eerste behandeling krijgen zij nog op de Dagbehandeling Oncologie.
-
Bedmover in Meander: gemakkelijk, ergonomisch én in je eentje een bed vervoeren
Afdeling Orthopedie, de Verpleegafdeling van de Toekomst (VAT), is sinds kort een bedmover rijker. De bedmover is ontworpen om gemakkelijk een bed met daarin een patiënt te vervoeren, zonder dat daar een collega aan te pas komt om te helpen. Na een korte kennismaking en training voor verpleegkundigen werd de bedmover in gebruik genomen.
-
De kwetsbare oudere vraagt iets van iédere collega in Meander
Afgelopen maand is het tien jaar geleden dat de afdeling Geriatrie in Meander haar deuren opende. Wat begon als een ambitieus project groeide uit tot een essentieel onderdeel van de medische zorg voor kwetsbare ouderen in de regio. Een gesprek met klinisch geriater Marloes Romijn en verpleegkundig consulent Wendy van de Groep – Koelewijn, biedt een inkijkje op de afdeling Geriatrie, die verder reikt dan de muren van Meander. “Als we weten wat kwaliteit van leven voor een patiënt betekent, kunnen we de zorg leveren die het beste bij hen past.”
-
Praat mee over ontwikkelingen in de zorg
De zorg in Nederland verandert. We bellen of chatten met een arts. Zorg thuis krijgen we met behulp van een familielid. Operaties zijn in een ander ziekenhuis, soms verder van huis. En er is meer aandacht voor gezond leven. Allemaal ontwikkelingen die te maken hebben met vergrijzing, digitalisering, minder personeel en stijging van kosten. Wilt u meepraten over deze ontwikkelingen? Meld u dan aan voor de bijeenkomst ‘Uw zorg, onze zorg’ op 16 april 2024.
-
Infuusbehandeling in vertrouwde omgeving thuis
Zorg thuis als het kan, in het ziekenhuis als het nodig is. Dat is waar Meander Medisch Centrum zich voor inzet. Daarom kunnen patiënten die een infuus nodig hebben voor de versterking van hun botten of hun immuunsysteem deze behandelingen nu ook thuis krijgen. Een uitkomst voor patiënt en ziekenhuis.
-
Sneller duidelijkheid over botbreuk voor patiënten op Huisartsenspoedpost Eemland
Met ingang van het nieuwe jaar kunnen huisartsen van de Huisartsenspoedpost Eemland tijdens de avonduren en in het weekend direct röntgenfoto’s aanvragen bij de afdeling Radiologie van Meander Medisch Centrum. Tot op heden moesten deze patiënten eerst verwezen worden naar de spoedeisende hulp (SEH) met als gevolg dat zij soms lang moesten wachten op de uitslag.
-
Steeds jonger diabetes type 2
Artsen en het Diabetes Fonds luidden vorige maand op Wereld Diabetesdag de noodklok. Steeds meer tieners krijgen diabetes (suikerziekte) type 2, ook wel ouderdomssuiker genoemd. Ook Roos Nuboer, kinderarts in Meander Medisch Centrum, maakt zich zorgen. "Vijf jaar geleden zagen we nog nauwelijks kinderen met type 2, nu heeft jaarlijks zo’n 3 á 4 procent van nieuwe diabetespatiënten deze vorm van diabetes.”
-
Meander sluit voor 2024 contracten met alle zorgverzekeraars
Meander Medisch Centrum heeft deze week de contracten met alle zorgverzekeraars afgerond. Dit is goed nieuws voor de patiënten in de regio: alle verzekerden kunnen ook in 2024 voor hun zorg terecht in Meander. De enige uitzondering zijn verzekerden met de Aevitae Natura select polis.
-
Geboortecentrum Amersfoort geopend
Bevallen in een ontspannen sfeer, in een kamer met een bevalbad en lachgas om de pijn te verlichten, onder begeleiding van uw eigen verloskundige. Dat kan sinds maandag 4 december in het Geboortecentrum Amersfoort.
-
Presentaties Jaarbijeenkomst Longkanker
Op 4 november 2023 vond de 7e editie plaats van de Jaarbijeenkomst Longkanker, een evenement van Longkanker Nederland en Meander Medisch Centrum. De presentaties zijn online terug te zien.
-
Thuismonitoring geeft veilig gevoel tijdens chemo- en immuuntherapie
Maart vorig jaar is Meander Medisch Centrum gestart met het thuismeetprogramma Onco-Connect. Zorgverleners van Meander begeleiden patiënten tijdens hun behandeling met chemotherapie of immuuntherapie thuis met een app. Deze werkwijze bevalt zo goed, dat Meander dit vanaf nu als vast onderdeel van zorg aanbiedt voor patiënten met kanker.
-
Meander Medisch Centrum verbetert prostaatbiopten: minder pijn, lagere infectiekans, minder ziekenhuisopnames
Sinds dit jaar heeft Meander Medisch Centrum de manier waarop een prostaatbiopt wordt afgenomen veranderd. Naast dat het beter te verdoven is en daardoor het onderzoek als minder hinderlijk wordt ervaren, leidt het achteraf tot veel minder infecties en daardoor ook minder ziekenhuisopnames.
-
Live Surgery: live meekijken met een operatie voor optimale schouderzorg in de regio
Vanmiddag namen ruim 70 fysiotherapeuten plaats in het Auditorium van Meander Medisch Centrum om daar live een arthroscopische schouder stabilisatie mee te maken. Orthopedisch chirurg Rob Nordkamp voerde de operatie uit.
-
Goede resultaten en weinig complicaties bij operaties prostaatkanker in Meander
In Meander Medisch Centrum zijn 165 operaties bij prostaatkanker (prostatectomiën) uitgevoerd in 2022. Naast goede resultaten bij de behandeling van prostaatkanker, hebben in Meander relatief weinig patiënten last van urineverlies na de operatie.
-
Stembureau in Meander
Op woensdag 22 november kan er gestemd worden voor de Tweede Kamer en voor het Raadgevend Referendum parkeren. In Meander zal, net zoals de afgelopen jaren, op die dag een stembureau aanwezig zijn. Zowel patiënten, bezoekers als medewerkers zijn welkom om te stemmen in Meander.
-
Meander Medisch Centrum lanceert campagne voor werving personeel
Meander Medisch Centrum lanceert op 7 november een nieuwe campagne voor het werven van personeel voor verschillende functies in het ziekenhuis. Met de slogan 'Werken bij Meander, volg je gevoel’, zet het ziekenhuis de prettige werksfeer op de voorgrond.
-
Medewerker Dienstapotheek bedreigd – situatie onder controle
Vanmiddag rond 13.45 uur heeft een vrouw met verward gedrag een medewerker van de Dienstapotheek bedreigd. De politie was snel ter plaatse en heeft haar aangehouden.
-
Week van het Donorgesprek: ‘Vraag het gewoon’
De week van 9 t/m 15 oktober 2023 is de Week van het Donorgesprek. In deze week stimuleert de Nederlandse Transplantatie Stichting mensen met een publiekscampagne om in gesprek te gaan over orgaandonatie. Het thema is "Vraag het gewoon!". Veel mensen weten niet of hun naasten wel of geen orgaandonor zijn. Dit kan voor dilemma's zorgen wanneer iemand (onverwachts) overlijdt. Ook Meander vindt het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zich actief laten registeren. Zodat tijdens het emotionele moment van overlijden duidelijk is voor artsen en nabestaanden wat de patiënt had gewild op het gebied van donatie.
-
Cliëntenraad Meander peilt de mening over Samen Beslissen
Van maandag 9 oktober t/m donderdag 12 oktober staan leden van de Cliëntenraad van Meander Medisch Centrum in het ziekenhuis voor een achterbanraadpleging. Ditmaal is de Cliëntenraad benieuwd naar de ervaringen van patiënten en hun naasten met Samen Beslissen.
-
Lang gekoesterde wens komt uit met verhuizing bekkenbodemcentrum naar Amersfoort
Het ruikt er nieuw, oogt nieuw en is ook nieuw: het bekkenbodemcentrum op de 4e etage van Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Het centrum is verhuisd van de locatie in Baarn naar Amersfoort en wordt donderdag 5 oktober officieel geopend. Voor de artsen en andere zorgverleners komt hiermee een lang gekoesterde wens uit. “We zijn heel blij dat we verhuisd zijn. Alle faciliteiten zijn nieuw en het ziet er mooi en fris uit”, zegt urogynaecoloog Steven Schraffordt Koops.
-
Eerste editie Meander Parkinson Parade groot succes!
Maar liefst 170 parkinsonpatiënten en hun naasten bezochten afgelopen zaterdag in Meander de eerste editie van de Parkinson Parade. Een laagdrempelig en leerzaam evenement, helemaal gericht op lifestyle: over het dagelijkse leven met de ziekte van Parkinson, zonder medicijnen of operaties.
-
Behandeling thuis bespaart tijd
Een aantal patiënten van Meander met neurologische aandoeningen of een auto-immuunziekte hoeft niet meer naar het ziekenhuis te komen voor behandeling met het medicijn immunoglobulinen. Deze antistoffen helpen het lichaam infecties te genezen. Deze proef is onderdeel van het programma Zorg voor morgen, waarin Meander nieuwe initiatieven neemt om de ziekenhuiszorg te verbeteren.
-
Meander behaalt Qualicor-accreditatie voor veilige zorg
Meander Medisch Centrum heeft het belangrijkste keurmerk voor ziekenhuizen ontvangen; de Qualicor-accreditatie. Uit dit keurmerk blijkt dat Meander aan de juiste voorwaarden voldoet om patiënten hoogwaardige kwaliteit van zorg en veiligheid te bieden.
-
Drie topklinische expertisecentra van Meander opnieuw erkend door STZ
Drie topklinische expertisecentra van Meander zijn opnieuw erkend door STZ. Het gaat om Vasculitis, Trombotische Trombocytopenische Purpura (TTP) en Radionucliden behandeling bij botmetastasen. Alle drie de centra hebben op de gevraagde criteria (patiëntparticipatie, wetenschappelijk onderzoek en innovatie) de doorontwikkeling voldoende aantoonbaar kunnen maken en daarom is de erkenning voor STZ voor de komende vier jaar verlengd.
-
Artificiële Intelligentie op de OK
In de OK van Meander wordt gebruik gemaakt van de modernste technieken. De chirurgen van Meander zijn gespecialiseerd in het opereren met hightech robottechnieken en doen nu ook onderzoek naar het gebruik van Artificiële Intelligentie (AI) op de OK. Chirurg en hoogleraar in de robotica, én oprichter van het Meander Centrum voor Artificiële Intelligentie, Ivo Broeders vertelt meer over deze ontwikkeling.
-
‘Samen zorgen voor de toekomst’ Ziekenhuizen regio Utrecht slaan handen ineen
Het St. Antonius, Meander Medisch Centrum, het Diakonessenhuis en het UMC Utrecht, slaan de handen ineen om nu én in de toekomst samen zorg te dragen voor de betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van de ziekenhuiszorg in de regio Utrecht. Daarbij hoort ook een gedeelde verantwoordelijkheid voor het opleiden en behouden van voldoende ziekenhuispersoneel in de regio. De ziekenhuizen zullen zoveel mogelijk gezamenlijk optrekken om, samen met de andere zorgpartners in de regio, de afspraken die zijn gemaakt in het Integraal Zorgakkoord uit te gaan voeren. Dat hebben de vier Raden van Bestuur afgesproken in de regioaanpak ziekenhuizen. Daarin staan vijf ambities voor de regio Utrecht:
-
Nieuwe Angiokamer geopend op de afdeling Radiologie van Meander
Vorige week is in Meander Medisch Centrum de nieuwe Angiokamer opgeleverd en zijn de eerste patiënten inmiddels met succes behandeld. Tijdens de feestelijke opening werd de Angiokamer met flexibele FlexArm van het Philips Azurion systeem officieel geopend door angiolaboranten Marianne van der Heijden, Debbie van Toledo en Interventieradioloog Maarten Otten.
-
Uroloog Meander opereert nier aan de hand van 3D-model
Uroloog dr. Anne Lont heeft een niertumor verwijderd aan de hand van een 3D-model. De betreffende patiënt had één nier en op deze nier groeide een tumor die verwijderd moest worden. In het MDO werd besloten dat de hele nier verwijderd moest worden, wat zou betekenen dat de patiënt afhankelijk zou worden van dialyse. Uroloog Lont besloot daarop een 3D-model van de nier te laten maken een techniek die sinds kort in het Meander beschikbaar is.
-
Bereikbaarheid Meander tijdens Marathon Amersfoort op zondag 11 juni
Op zondag 11 juni 2023 is Meander Medisch Centrum tussen 10.00 en 12.00 uur niet met de auto bereikbaar via de Maatweg. Deze weg is dan afgesloten vanwege de route van de Marathon Amersfoort. Via de Bunschoterstraat is het ziekenhuis wel bereikbaar met de auto.
-
Week van de schildklier – Schildklierkankerzorg goed geregeld in Meander
Deze week is het de week van de schildklier. Daarom staat Meander stil bij de behandeling en de gevolgen van de diagnose schildklierkanker voor de patiënt. Schildklierkanker is een relatief weinig voorkomende vorm van kanker. In 2022 kregen ongeveer 900 mensen schildklierkanker in Nederland. Dat is 0.7% van alle kankerdiagnoses in Nederland. Schildklierkanker komt twee keer zoveel voor bij vrouwen als bij mannen. Gelukkig heeft schildklierkanker over het algemeen een erg goede levensverwachting, namelijk een vijf jaars overlevingskans van 84%.
-
Meander organiseert succesvol Smaakcafé voor oncologiepatiënten
Afgelopen zaterdag vond in Meander Medisch Centrum het eerste Smaakcafé voor oncologiepatiënten plaats. Vijf patiënten kregen samen met een naaste een kookworkshop van de koks van Meander.
-
Meander opent nieuw pijnbehandelcentrum aan de Maatweg
De pijnbehandelingen die in Meander Medisch Centrum plaatsvinden zijn van locatie Baarn naar de Maatweg in Amersfoort verhuisd. De pijnbehandelingen vinden voortaan plaats op een vleugel van Intensive Care. Deze afdeling is omgebouwd en geschikt gemaakt voor pijnbehandelingen. De polikliniek zal op de huidige locatie op de Brink 105 gevestigd blijven.
-
Koninklijke onderscheiding voor dermatoloog Bousema van Meander
Op woensdag 19 april is dermatoloog drs. Mente Bousema van Meander Medisch Centrum benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Bousema kreeg deze koninklijke onderscheiding uitgereikt door burgemeester Sjoerd Potters van Gemeente De Bilt vanwege zijn verdienste voor het medisch specialisme Dermatologie (huidziekten) en vanwege zijn excellente kennis en wetenschappelijke publicaties op het gebied van de dermato-proctologie (anale klachten). Naast zijn werk als dermatoloog vervulde hij diverse functies binnen en buiten Meander Medisch Centrum. Bousema stopt als dermatoloog in Meander vanwege zijn pensionering.
-
Astrid Posthouwer voorzitter Raad van Bestuur
Per 1 april is Astrid Posthouwer voorzitter van de Raad van Bestuur van Meander Medisch Centrum. Astrid volgt hiermee Frank de Reij op. Samen met Dietrich van Gorsel vormt zij de Raad van Bestuur.
-
Twaalfde editie Wetenschapssymposium is best bezochte ooit
Ieder voorjaar organiseert Meander Medisch Centrum een Wetenschapssymposium. De 12e editie van dit symposium vond gisteren, donderdag 30 maart, plaats. Dit jaar konden de deelnemers gelukkig weer live bij elkaar komen in het Auditorium in Meander. Het symposium is goed bezocht en er waren meer dan 100 arts-assistenten, medisch specialisten, ziekenhuisapothekers, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, paramedici en andere medewerkers van Meander aanwezig. Daarnaast waren ook huisartsen, apothekers en paramedici uit de regio welkom.
-
Meander organiseert STZ-bijeenkomst voor zorgverzekeraars
Op maandag 20 maart heeft Meander Medisch Centrum een informatieve bijeenkomst georganiseerd waarin de zorgverzekeraars kennis hebben gemaakt met de door STZ erkende topklinische expertisecentra van Meander. De acht centra hebben door middel van een korte pitch uitleg gegeven over de bijzonder zorg die ze bieden en hoe ze structureel blijven ontwikkelen. Daarna was er ruimte voor dialoog.
-
Minisymposium Palliatieve zorg groot succes
Gisteravond vond in Meander het minisymposium Palliatieve zorg plaats. Genodigden waren alle zorgverleners betrokken bij palliatieve zorg, zoals verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en geestelijk verzorgers. Ook externe samenwerkingspartners waren uitgenodigd zoals huisartsen, medewerkers van hospices en eerstelijnsverpleegkundigen.
-
Cao acties in Meander Medisch Centrum op donderdag 16 maart
Ziekenhuispersoneel voert op donderdag 16 maart actie voor een betere cao. Ook medewerkers van Meander Medisch Centrum doen mee aan deze landelijke actiedag. De Raad van Bestuur heeft ingestemd met de voorgenomen acties en geeft het personeel de ruimte in actie te komen voor een betere cao.
-
Stembureau in Meander
Op woensdag 15 maart vinden de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen plaats. In Meander zal, net zoals de afgelopen jaren, op die dag een stembureau aanwezig zijn. Zowel patiënten, bezoekers als medewerkers zijn welkom om te stemmen in Meander.
-
Onderzoek naar effect hilotherapie tegen zenuwschade bij chemotherapie van start
Kan hand-voetkoeling met behulp van hilotherapie zenuwschade voorkomen of verminderen bij de behandeling van borstkanker? Deze vraag staat centraal tijdens een onderzoek naar de effecten van hilotherapie bij chemotherapie, dat vandaag, 1 maart, start in Meander Medisch Centrum. “In totaal zullen 162 patiënten met borstkanker deelnemen (waarvan de helft hilotherapie krijgt) aan het eerste gerandomiseerde onderzoek in Nederland naar hand-voetkoeling met behulp van hilotherapie”, vertelt verpleegkundig specialist Esther van Eden.
-
Minder angst bij patiënten door nieuwe VR-brillen Meander
Deze maand zijn er in Meander op verschillende afdelingen tien ‘Virtual reality brillen” in gebruik genomen bij de behandeling van patiënten. De eerste ervaringen zijn positief: patiënten ervaren minder angst, pijn en stress bij behandelingen. Met het opzetten van een VR-bril, bevindt de patiënt zich in een volledige digitale wereld. Doordat de patiënt zich concentreert op de beelden die hij of zij ziet, worden de hersenen zo sterk afgeleid dat er minder angstprikkels doorkomen. De VR-brillen doen voor het eerst in hun intrede in Meander Medisch Centrum en zijn aangeschaft met financiële steun van de Vrienden van Meander.
-
Webinar voor patiënten met kanker en hun naasten was een succes
Op zaterdag 4 februari was het Wereldkankerdag. Daarom heeft Meander Medisch Centrum op donderdag 2 februari van 19.00 tot 20.00 uur een webinar georganiseerd voor patiënten met kanker en hun naasten. Het thema van het webinar was 'Wat is kanker? Kanker eenvoudig uitgelegd'.
-
Wishful Singing en Meander introduceren ‘Zing je Sterk’
Het online programma Zing je Sterk, een samenwerking met Wishful Singing, draagt met behulp van adem-, zang- en ontspanningsoefeningen bij aan de kwaliteit van leven van patiënten met kanker en zij die recent hun behandeling hiervoor hebben afgerond.
-
Zorg dichtbij huis
Meander Medisch Centrum en zorgverzekeraar Zilveren Kruis zijn afgelopen jaar gestart met het programma ‘de juiste zorg op de juiste plek’. De komende decennia blijft de zorgvraag sterk stijgen: onder andere door de vergrijzing, de toename van het aantal chronisch zieken, meer behandelmogelijkheden en leefstijlfactoren zoals overgewicht. De patiënt vraagt meer betrokkenheid en eigen regie in het behandelproces.
-
Verkoop hyacinten in Meander voor steun aan jonge mensen met kanker
Op vrijdag 27 januari van 9.30 tot circa 14.00 uur kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers in de Laan van Meander Medisch Centrum een bosje hyacinten kopen voor de AYA’s, jongvolwassenen met kanker. Hiermee steunen zij de zorg voor deze jonge mensen.
-
Start PGO: alle medische gegevens op één plek
Vanaf nu kunnen patiënten van Meander Medisch Centrum hun medische gegevens bekijken in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).
-
Onderzoek naar verschillende besturingsmogelijkheden robot camerahouder
In Meander Medisch Centrum wordt er uitgebreid onderzoek verricht naar innovaties op de operatiekamer. Afgelopen jaar hebben een aantal chirurgen van Meander een artikel gepubliceerd over de verschillende besturingsmogelijkheden van de camera (laparoscoop) bij kijkoperaties. Chirurgen Ivo Broeders en Frank Voskens hebben samen met een aantal onderzoekers de verschillende besturingsmethoden van robotische camerahouders met elkaar vergeleken.
-
SEH-arts Babiche Driesen promoveert met onderzoek naar drukte op de Spoedeisende Hulp
Spoedeisende hulp-arts Babiche Driesen is begin december aan de Vrije Universiteit in Amsterdam gepromoveerd met een onderzoek naar de druk op de Spoedeisende Hulp (SEH) en de doorstroom van oudere patiënten. De afgelopen jaren onderzocht ze verschillende situaties die samenhangen met drukte op de SEH. Waarom melden ouderen zich hier? Waarom verblijven ze er relatief lang? En wat maakt dat ze vaak opnieuw terugkomen?
-
Meander introduceert netwerk van gekozen peers
Meander Medisch Centrum is een pilot rondom peer support gestart. Peer support gaat over een gelijke, een collega, die steun geeft aan een andere collega. In Meander was dit al georganiseerd voor medisch specialisten, maar niet voor alle medewerkers. Op de Intensive Care, Spoedeisende Hulp, Hartbewaking, Dialyse en drie verpleegafdelingen is in kaart gebracht wie de natuurlijke vertrouwenspersonen zijn. De collega’s die het meest genoemd werden, hebben een training aangeboden gekregen. In totaal zijn er 23 peers getraind. De droom die ten grondslag ligt aan deze ontwikkeling is dat er geen collega’s lange tijd wakker liggen, zonder dat er aandacht voor hen is na een incident of schokkende gebeurtenis.
-
Patiënten met kanker zoeken naar lichtpuntjes aan het einde van het jaar
Kerst, oud en nieuw, de dagen die weer gaan lengen. Het einde van het jaar is voor veel mensen een periode van gezelligheid, bezinning en verbondenheid met elkaar. Wat doet dit met (kanker)patiënten, voor wie het sowieso een ingrijpende periode is? Een tweegesprek tussen geestelijk verzorger & ethicus Erna Rijper en internist-oncoloog Joyce van Dodewaard over de kracht van hoop en het zoeken naar lichtpuntjes.
-
Meander traint niet-technische vaardigheden met behulp van escaperoom
Meander Medisch Centrum heeft een escaperoom ontwikkeld om de samenwerking van teams en de kennis over CRM nog verder te integreren in de dagelijkse zorg. Al enige tijd is Meander bezig om meer bewustwording rondom Crew Resource Management (CRM) te creëren bij de acute afdelingen van het ziekenhuis. CRM gaat over alle niet-technische vaardigheden die nodig zijn om goede zorg te verlenen. Deze vaardigheden kan je verdelen in de volgende vijf pijlers: situatiebewustzijn, communicatie, samenwerking, leiderschap en besluitvorming.
-
Astrid Posthouwer nieuwe voorzitter Raad van Bestuur Meander Medisch Centrum per 1 april 2023
De Raad van Toezicht van Meander Medisch Centrum heeft Astrid Posthouwer benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur met ingang van 1 april 2023. Astrid Posthouwer (51) is momenteel lid van de Raad van Bestuur en volgt Frank de Reij op die 1 april 2023 aftreedt als voorzitter.
-
Meander lanceert tijdschrift ‘Leven & kanker’
Meander Medisch Centrum heeft samen met Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker (OOK) het magazine ‘Leven & Kanker’ uitgebracht. Het magazine is vandaag feestelijk onthuld en het eerste exemplaar is door chirurg Ernst Schoenmaeckers overhandigd aan ervaringsdeskundige Ank Verrips. Het magazine ‘Leven & Kanker’ geeft informatie over onderwerpen waar iemand mee te maken krijgt na de diagnose kanker. Kanker heeft een grote impact op het leven. Op lichamelijk gebied, maar ook op sociaal en emotioneel gebied. Waar kan je tegenaan lopen? Welke oplossingen zijn er? Wat kan je zelf doen? En waar is hulp te vinden, ook als je een naaste bent van iemand met kanker?
-
Cardioloog Arend Mosterd benoemd tot erelid WCN
Cardioloog Arend Mosterd is benoemd tot erelid van de Werkgroep Cardiologische centra Nederland (WCN). Dit feestelijke moment vond plaats tijdens het 35e WCN-congres in Amsterdam. Arend Mosterd: “Ik was enorm verrast met deze benoeming en het kwam totaal onverwacht. Ik ben zeer vereerd met het erelidmaatschap en er valt in de toekomst nog veel moois te verwachten van deze gedreven vereniging.”
-
Meander introduceert nieuwe methode voor postoperatieve pijnstilling bij darmoperaties
Meander Medisch Centrum heeft een nieuwe methode voor het toedienen van pijnstilling na een darmoperatie geïntroduceerd. Bij deze methode, die vooralsnog alleen toegepast wordt bij patiënten die laparoscopisch of robot geassisteerd geopereerd zijn, wordt aan het einde van de operatie een katheter met kleine gaatjes erin tegen het buikvlies geplaatst. Uit deze kleine gaatjes komt continu een verdovende vloeistof waardoor de patiënt geen pijnstilling via het infuus meer nodig heeft. Deze vorm van pijnbestrijding is minder belastend voor de patiënt, patiënten krijgen minder verslavende pijnmedicatie en de kans op bijwerkingen zoals misselijkheid en verstopping neemt af. Meander is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die deze methode toepast.
-
Stroke Service Eemland wint George Beusmans Innovatieprijs
De knowlegde brokers van Stroke Service Eemland hebben de George Beusmans Innovatieprijs gewonnen. Pien Slingerland, ergotherapeut in Meander, is één van deze knowledge brokers van Stroke Service Eemland. Stroke Service Eemland heeft de prijs gewonnen voor een poster over hun project slaap. Gedurende een jaar is in elke aangesloten instelling aandacht besteed aan het verbeteren van de zorg voor slaap en er is een gezamenlijke folder met slaapadviezen ontwikkeld. Deze folder wordt in de gehele keten ingezet waardoor patiënten in de regio na een CVA dezelfde adviezen krijgen rondom slaap.
-
Urologie Meander test patient-like-me-dashboard bij patiënten met prostaatkanker
November is prostaatkankermaand. Daarom test de poli Urologie deze maand een patient-like-me-dashboard onder patiënten met prostaatkanker. Met behulp van dit dashboard krijgen patiënten waarbij de prostaat met behulp van de operatierobot verwijderd wordt, de zogenaamde RALP-procedure, inzicht in de uitkomsten die met deze behandeling behaald worden. De patiënt wordt hierbij vergeleken met andere patiënten die qua leeftijd, gewicht en het stadium van de tumor overeenkomen. Op deze manier gaan patiënten beter voorbereid de operatie in.
-
Pilot robot SAM bij Meander Medisch Centrum
Meander Medisch Centrum start een pilot met een UVC robot SAM.
-
Minder ondervoeding bij patiënten
Ondervoeding bij patiënten is in ziekenhuizen een veelvoorkomend probleem. Bij opname is ongeveer 15 procent van de patiënten ondervoed. Het type maaltijdsysteem in een ziekenhuis is daarom van groot belang. Voeding is immers van invloed op de energie- en eiwitinname van patiënten. Eiwitten zijn bouwstoffen voor het lichaam. Bij ziekte of een operatie, is extra eiwit nodig voor een voorspoedig herstel.
-
Live surgery: Ruim 80 fysiotherapeuten wonen in Meander live nieuwe heupoperatie bij
Vandaag woonden ruim 80 fysiotherapeuten uit de regio live een totale heupprothese bij in Meander. Orthopedisch chirurg Dolf Westerhuis voerde de operatie uit via de voorste benadering. De aanwezige fysiotherapeuten konden de operatie live volgen vanuit het Auditorium.
-
‘Ik hoop mensen er bewust van te maken dat ook mannen borstkanker kunnen krijgen’
Borstkanker? Dat komt toch niet bij mannen voor? Veel mensen weten niet dat borstkanker bij vrouwen én bij mannen kan voorkomen. Van alle borstkankerpatiënten is 1 op de 130 man. Frank van ’t Klooster (53) is een van hen. Eerder dit jaar kreeg hij de diagnose borstkanker. Momenteel is hij onder behandeling in Meander Medisch Centrum.
-
Aandacht voor welzijn arts-assistenten via programma ‘Vitale Dokters’
Elke maand krijgen arts-assistenten in Meander de kans om vragen te stellen aan een medisch specialist. Geen vakinhoudelijke vragen, maar vragen over zijn of haar loopbaan. Een initiatief, Vitale Dokters genaamd, dat internist-hematoloog Rob Fijnheer ongeveer vijf jaar geleden samen met arts-assistent Laura Sijtsma (momenteel klinisch geriater in UMCU) in het leven geroepen heeft en dat de duurzame inzetbaarheid van de jonge artsen vergroot. De maandelijkse ontmoeting tussen de specialist en arts-assistenten wordt enorm gewaardeerd in Meander.
-
Tijdelijke stroomuitval in Meander
Vandaag, 25 oktober, was er omstreeks 13.00 uur een stroomstoring in Meander. Als gevolg van stroomuitval heeft het ziekenhuis tijdelijk op noodstroom via een aggregaat gedraaid. Inmiddels is de normale stroomvoorziening weer stabiel en kunnen alle zorg, afspraken en werkzaamheden weer doorgaan.
-
Longfunctieanalisten onderzoeken normaalwaarden fietstest
Twee longfunctieanalisten uit Meander Medisch Centrum, Justine van den Hengel en Anne van As, zijn een onderzoek gestart naar de normaalwaarden voor de fietsergometrie. Met een fietsergeometrieonderzoek, ook wel ‘de fietstest’ genoemd, wordt gekeken tot welke lichamelijke inspanning iemand in staat is. Met behulp van het onderzoek krijgt de specialist inzicht in het functioneren van het hart en de longen tijdens inspanning. De resultaten van de fietstest worden vergeleken met bepaalde normaalwaardensets. Maar passen deze waarden wel bij de patiëntenpopulatie van Meander?
-
Meander en Da Vinci Kliniek organiseren samen succesvol wondsymposium
Op woensdag 18 oktober vond in Meander Medisch Centrum voor de eerste keer een wondsymposium plaats. Bij het symposium, dat door Meander en Da Vinci Kliniek georganiseerd is, waren rond de 100 huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundig specialisten, wondverpleegkundigen en verpleegkundigen die met wondzorg te maken hebben aanwezig. Tijdens de inspirerende en informatieve avond, met als thema ‘Wonden en professionals’, werd er dieper ingegaan op verschillende behandelmethoden en ingezoomd op de samenwerking in de keten waarbij de patiënt altijd centraal staat.
-
Onderzoek naar effecten hand-voetkoeling bij chemotherapie
Verpleegkundig specialist Esther van Eden en oncologieverpleegkundige Elsbeth van Veluw starten dit jaar met onderzoek in Meander Medisch Centrum naar de effecten van hand-voetkoeling bij chemotherapie. Hand-voetkoeling lijkt een positief effect te hebben op het verminderen of voorkomen van zenuwschade bij de behandeling van kanker.
-
STZ expertisecentra ontmoeten en inspireren elkaar
Afgelopen woensdag vond in Meander een bijzondere STZ-bijeenkomst plaats. Alle collega’s die betrokken zijn bij een van onze acht erkende topklinische expertisecentra kwamen bijeen om elkaar te ontmoeten en te inspireren. Astrid Posthouwer, lid van de Raad van Bestuur, heette alle aanwezigen welkom. Astrid: "Alles wat wij in Meander doen, doen wij om ze zorg voor onze patiënten te verbeteren. Zo ook binnen de STZ-expertisecentra. Er zit passie bij alle collega's die betrokken zijn bij deze centra. Wij hebben binnen Meander echt iets neergezet. We hebben aanzien in de regio, zijn mede vanwege onze STZ-status een aantrekkelijke werkgever en we zijn op verschillende gebieden een voorbeeld voor andere ziekenhuizen."
-
De belofte van AI: vergelijken van prestaties van chirurgen en efficiënter gebruik van operatiekamers
Chirurgen uit heel Nederland kwamen vorige week bijeen in Meander Medisch Centrum om ervaringen te delen over Artificiële Intelligentie (AI). Samen met onderzoekers en (medische) technici bespraken ze de mogelijkheden om AI toe te passen binnen de chirurgie. Ook in Meander wordt er onderzoek gedaan naar het gebruik van AI op de operatiekamer: twee promovendi vertelden over het gebruik van AI bij het vergelijken van prestaties van chirurgen en bij het zo efficiënt mogelijk gebruiken van operatiekamers.
-
Plastisch chirurg Sjoerd Kamminga behaalt gerenommeerd Europees examen in de hand- en pols chirurgie
Sjoerd Kamminga, plastisch chirurg in Meander Medisch Centrum en gespecialiseerd in hand- en polschirurgie, heeft afgelopen juni het diploma van de FESSH, de Europese beroepsorganisatie van hand- en polschirurgen, behaald. Dit diploma betekent een erkenning van zijn vakmanschap op Europees niveau. Binnen Europa is dit het hoogst haalbare examen.
-
5 september 2022
Loes Kater en Tom Kliphuis treden toe tot Raad van Toezicht
Met ingang van 1 september 2022 treden Loes Kater en Tom Kliphuis toe tot de Raad van Toezicht van Meander Medisch Centrum. Loes Kater is momenteel bestuurder van ZGR (zorgorganisatie welzijn, zorg en wonen) en neemt zitting in de auditcommissie Kwaliteit en Veiligheid en de Renumeratiecommissie. Tom Kliphuis neemt zitting in de auditcommissie Financiën en Vastgoed en de auditcommissie Digitalisering, Innovatie en ICT. Kliphuis was voorheen CEO van zorgverzekeraar VGZ en is thans werkzaam als adviseur Mergers & Acquisitions voor verzekeraar Athora Group International.
-
Thuis herstellen met de Virtual Fracture Care app
Patiënten die met een eenvoudige breuk of stabiel letsel op de Spoedeisende Hulp (SEH) van Meander Medisch Centrum komen, hoeven sinds 1 september niet meer voor controle terug te komen naar het ziekenhuis. Zij ontvangen na hun behandeling op de SEH informatie via de Virtual Fracture Care app. Met deze app kunnen zij thuis precies zien wat ze wanneer moeten doen om goed te herstellen.
-
'Hier kon ik in alle rust mijn verhaal doen'
Eind 2020 kreeg Ria uit Leusden de diagnose eierstokkanker. Een heftige periode van medische behandelingen volgde. Ria werd geopereerd en kreeg aansluitend chemobehandelingen in Meander Medisch Centrum. De behandelingen hadden succes, alle kankercellen waren weg. “Opstaan en weer door, dacht ik”, vertelt Ria. “Natuurlijk had ik wel gelezen dat het fysieke en ook het mentale herstel tijd kost. En dat de vermoeidheid nog lange tijd kan aanhouden. Maar het ook echt zelf ervaren is iets anders."
-
Gemeente Baarn plaatst woonunits voor vluchtelingen op parkeerterrein Meander
De gemeente Baarn heeft de intentie om tijdelijke woonunits te plaatsen voor Oekraïense vluchtelingen op het parkeerterrein van Meander Medisch Centrum in Baarn. Het eerdere plan om de Oekraïners tijdelijk op te vangen op twee verdiepingen van Meander Medisch Centrum, blijkt praktisch en financieel niet goed uitvoerbaar.
-
Verpleegkundig onderzoek naar alcoholpreventieve interventies
De afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) van Meander Medisch Centrum is gestart met het onderzoek: Voorkomt het inzetten van alcoholpreventieve interventies (her)opnames van MDL-patiënten met alcoholproblematiek als nevendiagnose? In Meander Medisch Centrum worden op de verpleegafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten regelmatig patiënten opgenomen met alcohol gerelateerde aandoeningen. Overmatig alcoholgebruik levert schade op aan verschillende organen gelegen in het maagdarmstelsel. Op dit moment zijn er geen actieve interventies met betrekking tot alcoholpreventie op de MDL-verpleegafdeling. Daarom gaat de afdeling onderzoeken of het inzetten van interventies (her)opnames kan voorkomen. Regieverpleegkundige Berdine Aman is initiatiefneemster en hoofdonderzoeker en vertelt meer over het onderzoek.
-
Symposium AI & Chirurgie
Wat kan een chirurg leren van AI en hoe leert AI van een chirurg? Op 6 september 2022 geeft een groot aantal chirurgen uit Nederland meer inzicht in de mogelijkheden om AI (artificiële intelligentie) toe te passen binnen de chirurgie.
-
Stafadviseur Meander onderzoekt hoe verzamelde data kunnen bijdragen aan verbeteringen in de zorg
Tamara Broughton, adviseur Kwaliteit en Veiligheid in Meander Medisch Centrum, gaat de komende jaren onderzoeken hoe data over de uitkomsten van behandelingen gebruikt kunnen worden voor daadwerkelijke verbeteringen in de zorg. Tamara is een van de eerste STZ-ziekenhuis gebonden promovendi van bijzonder hoogleraar Anne Marie Weggelaar. Anne Marie Weggelaar is onlangs door Tilburg University benoemd tot bijzonder hoogleraar Innovatie en Transformatie in de Zorg. De belangrijkste vraag voor deze leerstoel is hoe innovatie van de topklinische zorg tot een wezenlijke transformatie van het zorgstelsel kan leiden.
-
Onderzoek tilt artsenvisite op de kinderafdeling naar nog hoger niveau
Op de afdeling kindergeneeskunde van Meander Medisch Centrum vindt van maandag tot en met vrijdag op de patiëntenkamer de artsenvisite plaats: een overleg over de voortgang en het behandelplan met het kind, de ouders, artsen en verpleegkundigen. Recent is op deze afdeling een zogenaamd actieonderzoek afgerond naar ‘Hoe te leren van de dagelijkse visitepraktijk’. Middels dit onderzoek is ontdekt hoe deelnemers aan de visite met en van elkaar kunnen leren om nog meer duidelijkheid voor zowel de ouders en patiënt als voor de zorgprofessionals te creëren.
-
Meander Medisch Centrum vroegtijdig richting doelstelling Nationaal Preventieakkoord
Meander Medisch Centrum heeft, net als 19 andere zogenaamde Voorhoedeziekenhuizen in Nederland, hun voedingsaanbod voor patiënten, medewerkers en bezoekers veranderd. Zo hoort Meander bij de groep ziekenhuizen die grote verschuivingen aantoont naar een aanbod van meer groente en fruit, meer bruin- en volkorenbrood en gezonde alternatieven voor gefrituurde snacks. De Richtlijn Eetomgevingen en de Richtlijnen Goede Voeding zijn de uitgangspunten voor de gezonder een duurzamer aanbod.
-
OK Meander gestart met recyclen van inpakmateriaal
De OK van Meander Medisch Centrum is begin deze maand gestart met het gescheiden inzamelen van het inpakmateriaal van de instrumentennetten. Het gaat hierbij om de doeken die om de instrumentensets zitten. Deze worden in een schone ruimte op de OK uitgepakt, waardoor de doeken schoon blijven en geschikt zijn voor recycling.
-
Aanmelden met QR-code bij afspraak
Voor patiënten van Meander Medisch Centrum die een afspraak hebben bij een polikliniek (radiologie volgt later), geldt vanaf 23 juni een nieuwe manier van aanmelden. In het ziekenhuis melden zij zich voortaan aan met QR-code die ze van tevoren hebben ontvangen.
-
Unieke samenwerking van twee zussen naar diagnose schildklierkanker
Lioe-Ting Dijkhorst-Oei, internist in Meander Medisch Centrum, heeft onder andere samen met haar zus, nucleair geneeskundige in LUMC, onderzoek gedaan naar de diagnose van schildklierkanker. Deze samenwerking was succesvol: met behulp van een PET/CT-scan van de schildklier kan beoordeeld worden of een knobbel goed- of kwaadaardig is, waardoor er 40% minder overbodige operaties plaatsvinden. Beide zussen maakten deel uit van een groot researchteam waarin academische en topklinische ziekenhuizen samenwerkten.
-
Arts-assistent Aernoud Fiolet promoveert cum laude op baanbrekend onderzoek cardiologie
Op 24 februari 2022 is Aernoud Fiolet, voormalig arts-assistent in Meander, cum laude gepromoveerd op zijn proefschrift “Colchicine in Coronary Disease”. Aernoud heeft zijn sporen verdiend in Meander als arts-assistent op de afdelingen cardiologie, interne en longgeneeskunde maar bovenal als onderzoeker van het LoDoCo-onderzoek.
-
Publieksavond: De kunst van bewegen
Meander Medisch Centrum is al tien jaar trotse sponsor van de 10 km van de Marathon Amersfoort. Dit jaar organiseert Meander op dinsdag 31 mei weer een publieksavond voor iedereen die geïnteresseerd is in de mentale en lichamelijke aspecten van (hard)lopen. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘De kunst van het bewegen’.
-
Extra ondersteuning voor jonge mensen met kanker in Meander
Patiënten tussen de 18 en 39 jaar met kanker kunnen in Meander Medisch Centrum vanaf vandaag een beroep doen op extra ondersteuning die past bij hun levensfase. Meander heeft zich daarvoor aangesloten bij het landelijke ‘AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk’. AYA is de afkorting van adolescents & young adults (jongeren en jongvolwassenen).
-
Cliëntenraad Meander houdt volgende week live achterbanraadpleging
De Cliëntenraad van Meander behartigt de gemeenschappelijke belangen van de cliënten van het ziekenhuis. Onder cliënten wordt verstaan (potentiële) patiënten, hun familie en bezoekers. De zorg die in Meander wordt gegeven, dient zo goed mogelijk aan te sluiten bij de behoeften van de cliënt. De Cliëntenraad vindt het belangrijk dat meer inwoners van het verzorgingsgebied van Meander meedenken over nieuwe ontwikkelingen.
-
Laura Verkijk aangesteld als CNIO Meander Medisch Centrum
Laura Verkijk is per mei 2022 de nieuwe Chief Nursing Information Officer (CNIO). Een CNIO praat mee op bestuurlijk niveau over digitalisering en innovatie namens de verpleegkundige beroepsgroep in Meander. Met deze nieuwe functie slaat Meander een brug tussen de verpleegkundigen en ICT.
-
Heftige ontstekingsreactie na hondenbeet kan fatale gevolgen hebben
Internist-intensivist Laura van Haaften en internist in opleiding Karlijn Rutten, beiden werkzaam in Meander Medisch Centrum, zijn afgelopen jaar twee patiënten verloren aan een septische shock na een hondenbeet. Bij een derde patiënt, die de opname op de Intensive Care wel overleefde, moesten meerdere tenen worden geamputeerd. Daarom willen ze mensen waarschuwen.
-
Onderzoek nieuwe operatietechnieken dikke darmkanker
Onderzoek naar dikke darmkanker. Je zou het wellicht verwachten in grote academische onderzoekscentra. Maar juist in Meander Medisch Centrum waar we op hoog niveau zorg bieden, onderzoek doen en onderwijs geven - en door STZ als hightech centrum voor de behandeling van colorectaal carcinoom geaccrediteerd zijn - worden belangrijke stappen gezet in de ontwikkeling van de behandelingen van dikke darmkanker. We spraken promovendi Daan Sikkenk en Ritch Geitenbeek over hun onderzoek naar de behandeling en operatietechnieken van dikke darmkanker.
-
Zorgcoördinatie Eemland breidt dienstenaanbod uit
De transferverpleegkundigen van Bureau Nazorg van Meander Medisch Centrum regelen zorg voor patiënten die dat na hun opname in het ziekenhuis nodig hebben. Dat kan bijvoorbeeld gaan om thuiszorg, zorg in een verpleeghuis of woonzorgcentrum of het regelen van hulpmiddelen voor in de thuissituatie. In 2018 heeft Bureau Nazorg in nauw overleg met Huisartsen Eemland het ‘Zorgcoördinatiepunt tijdelijk verblijf’ opgericht, dat een belangrijke rol vervulde in de ondersteuning van huisartsen bij het vinden van een kortdurend eerstelijnsverblijf (ELV-bed). Het aanbod is nu uitgebreid met het oppakken van alle nieuwe thuiszorgaanvragen voor de huisartsen uit de regio Eemland.
-
Meander publiceert boek met persoonlijke verhalen van medewerkers over de impact van corona op hun leven
Op 15 maart 2022 was het precies twee jaar geleden dat Nederland, en dus ook Meander, in lockdown ging en er een enerverende tijd aanbrak voor iedereen in ons ziekenhuis, zowel voor medewerkers als voor patiënten. Ondanks dat er steeds minder maatregelen gelden en we het normale leven weer kunnen oppakken, maakt het coronavirus nog steeds deel uit van ons leven. Na twee jaar leven en werken met corona is het tijd om stil te staan bij wat we tot nu toe hebben meegemaakt. Het is tijd om onze verhalen te delen.
-
Meander biedt extra service voor moeilijk te prikken patiënten
Per februari van dit jaar heeft Meander Medisch Centrum een eigen VAS-team. VAS staat voor Vascular Acces Service. Het VAS-team biedt een extra service voor patiënten die moeilijk te prikken zijn en is gespecialiseerd in het prikken van een infuus. Bijvoorbeeld voor het ontvangen van een chemokuur, voor het toedienen van contrastvloeistof voorafgaande aan een scan of wanneer er langdurig medicatie via de bloedbaan nodig is.
-
Samen de schouders eronder
Gisteren was het precies twee jaar geleden dat Nederland, en dus ook Meander, in lockdown ging. Een enerverende tijd brak aan voor zowel medewerkers als patiënten. Tijd om met Frank de Reij, voorzitter van de Raad van Bestuur, en Gerald Staaks, longarts en voorzitter van de medische staf, terug- én vooruit te kijken.
-
Meander ontdekt nieuwe schimmelsoort: Meanderella rijsii
Meander Medisch Centrum heeft samen met het Radboudumc een nieuwe schimmel ontdekt. De schimmel is deels vernoemd naar Meander en heeft de naam Meanderella rijsii gekregen. Het tweede deel van de naam verwijst naar Ton Rijs, een in 2017 overleden analist bij de afdeling Medische Microbiologie van het Radboudumc. Nederlandse artsen schakelen het Expertisecentrum Schimmelinfecties van het Radboudumc vaak in voor de diagnose van schimmelinfecties bij patiënten en adviezen voor behandeling. Dat deed ook Meander een tijd geleden toen ze een lastig te behandelen schimmel bij een patiënt ontdekten.
-
Meander opent speciale poli voor patiënten met een PEG-sonde
De poli Maag-, Darm-, Leverziekten van Meander Medisch Centrum heeft sinds oktober een speciale poli voor patiënten met een PEG-sonde. PEG staat voor percutane endoscopische gastrostomie en is een sonde in de maag. Via deze sonde kan voeding of medicatie gegeven worden. Meander leverde al wel zorg aan patiënten met een PEG-sonde, maar nu is deze zorg gecentreerd op de speciale poli.
-
Orthopedisch chirurgen Meander starten met het plaatsen van protheses in dagbehandeling
De orthopedisch chirurgen van Meander Medisch Centrum zijn gestart met het plaatsen van gewrichtsprotheses in dagbehandeling. Patiënten kunnen op de dag van de ingreep naar huis en hoeven niet een nacht in het ziekenhuis te blijven. Hiermee kunnen bepaalde groepen patiënten sneller geholpen worden en na de ingreep revalideren in hun eigen vertrouwde omgeving. Daarnaast worden er hierdoor minder bedden op de reguliere verpleegafdelingen bezet.
-
Meander tilt zorg voor vasculitispatiënten naar een hoger niveau met de inzet van vasculitisconsulenten
Meander Medisch Centrum is een STZ-expertisecentrum voor de auto-immuunziekte vasculitis. Vanwege de complexiteit van het ziektebeeld en het multidisciplinaire karakter, was er binnen het vasculitisteam in Meander behoefte aan ondersteuning voor zowel het team als de patiënten. Daarom zijn er in oktober 2021 drie vasculitisconsulenten gestart die het hechte vasculitisteam komen versterken: Anneloes Cirkel, Natasja Horlings en Jenny Korlaar. Zij zijn een eerste aanspreekpunt voor vasculitispatiënten bij vragen of problemen en zijn een snelle schakel richting de eigen of dienstdoende vasculitisdokter.
-
Meer operaties door minder coronapatiënten
Ondanks het hoge aantal coronabesmettingen liggen er niet veel coronapatiënten in Meander Medisch Centrum. Dit is goed nieuws voor de mensen met een besmetting, want de omikronvariant lijkt mensen minder ziek te maken, en voor patiënten waarvan een operatie eerder was uitgesteld. Er is namelijk weer ruimte om uitgestelde operaties in te plannen.
-
Meander tekent gezondheidsakkoord Samen Sterker
Astrid Posthouwer, lid van de Raad van Bestuur, heeft namens Meander Medisch Centrum op woensdag 15 december het gezondheidsakkoord Samen Sterker getekend. Dit akkoord is ook ondertekend door de bestuurders van Huisartsen Eemland, tien VVT-instellingen, GGz Centraal, acht gemeenten in de regio, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en Zorgkantoor Zilveren Kruis. Hiermee spreken zij de intentie uit om intensiever samen te werken aan goede en toegankelijke zorg en ondersteuning voor de inwoners van Eemland.
-
PreVit : conditie verbetering voor operatie leidt veilig tot kortere opname
Patiënten die met een goede conditie het ziekenhuis in gaan voor een operatie, lopen minder kans op complicaties en herstellen sneller. Veel van de opgenomen patiënten in Meander Medisch Centrum zijn kwetsbaar en ouder dan 75 jaar. Meander wil kwetsbare ouderen een goed gecoördineerde behandeling geven, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Een van de projecten die hierop aansluit is PreVit. Dit project heeft als doel de fysieke belastbaarheid van kwetsbare ouderen, voorafgaand aan een geplande operatie of behandeling, te optimaliseren.
-
Nieuwe behandeling goedaardige zwelling schildklier
De afdeling Interventieradiologie van Meander Medisch Centrum heeft een nieuwe behandeling uitgevoerd: een radiofrequente ablatie van de schildklier (RFA). Dit houdt in dat de interventieradioloog met een naald, eenmaal ingebracht in de schildklier, weefsel van een goedaardige schildklierknobbel kan doen afsterven of verkleinen door de naald te verhitten. Dit is een nieuwe behandeling en Meander is hiermee het eerste ziekenhuis in de regio dat deze behandeling aanbiedt. De eerste patiënten zijn vorige maand succesvol behandeld.
-
Meander behaalt maximale score voor plaatsen knieprotheses in onderzoek van Elsevier naar de beste ziekenhuizen
De orthopedisch chirurgen van Meander Medisch Centrum hebben in het jaarlijkse onderzoek van Elsevier, dat tegenwoordig EW Magazine heet, naar de beste ziekenhuizen de maximale score behaald voor het plaatsen van een knieprothese. Meander is daarmee een van de winnaars van dit jaar.
-
Behandeling met nieuwe niersteenvergruizer minder gevoelig voor patiënt
Meander Medisch Centrum heeft sinds begin november een nieuwe niersteenvergruizer. Patiënten die nierstenen hebben en hier veel klachten van ondervinden, kunnen de nierstenen door de uroloog laten verwijderen. Dit kan via een operatie, maar meestal kunnen de nierstenen vergruisd worden. De behandeling met de niersteenvergruizer in Meander behoort met de komst van het nieuwe apparaat tot de modernste in Nederland.
-
Fase 2D in Nederland: wat betekent dat voor de zorg in Meander?
Vandaag, vrijdag 26 november, heeft minister Hugo de Jonge fase 2D afgekondigd en de Nederlandse ziekenhuizen verzocht zoveel mogelijk kritiek planbare zorg af te schalen. Dit betreft alle zorg waarvan het medisch aanvaardbaar is dat deze een aantal weken tot maanden wordt uitgesteld. Hiermee ontstaat er maximale capaciteit voor de opvang en behandeling van coronapatiënten. Wat betekent fase 2D voor de zorg en operaties in Meander?
-
Banenmarkt voor verpleegkundigen
Op donderdag 2 december en dinsdag 7 december 2021 organiseert Meander een Banenmarkt voor verpleegkundigen. De Banenmarkt wordt georganiseerd om verpleegkundigen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met Meander in het algemeen en met de afdelingen die op zoek zijn naar nieuwe collega’s in het bijzonder.
-
Meander biedt baanbrekende behandeling tegen uitgezaaide prostaatkanker aan
De nucleair geneeskundigen van Meander Medisch Centrum hebben de eerste behandelingen met Lutetium-177-PSMA uitgevoerd. Dit is een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaide prostaatkanker, voor wie geen andere behandeling meer beschikbaar is. Lutetium is een radioactieve stof en wordt opgenomen door de kankercellen, waardoor deze afsterven. De therapie is de afgelopen jaren getest in een groot internationaal onderzoek. Meander is, na het Antoni van Leeuwenhoek, het tweede ziekenhuis in Nederland dat deze therapie op reguliere basis kan toepassen met vergoeding door de zorgverzekeraar.
-
Meander sluit vier operatiekamers door toename coronapatiënten
Het hoge aantal besmettingen in Nederland en de wijde regio Amersfoort zal naar verwachting leiden tot een toename van het aantal coronapatiënten in Meander Medisch Centrum. Het ziekenhuis houdt rekening met de opvang en behandeling van meer dan 50 coronapatiënten verdeeld over de verpleegafdelingen en de Intensive Care. Momenteel verblijven er 37 coronapatiënten in Meander waarvan er 7 op de IC liggen. Deze toename van coronapatiënten zal gevolgen hebben voor de reguliere zorg in Meander.
-
Meander biedt patiënten met prostaatkanker zenuwsparende operatie middels Neurosafe methode
November is prostaatkankermaand. In het Meander Prostaatcentrum Midden Nederland wordt bij een prostaatverwijderingsoperatie indien mogelijk de zogenaamde Neurosafe techniek toegepast. De Neurosafe techniek is een operatietechniek die bedoeld is om tijdens de operatie zoveel mogelijk zenuwen te sparen. Deze zenuwen zijn van belang voor het behoud van continentie en erectiele functie. De techniek is ontwikkeld in de Martini kliniek in Hamburg, een hoog aangeschreven prostaatkankerkliniek in Duitsland, en Meander is een van de weinige centra in Nederland die deze techniek toepast.
-
Meander scherpt maatregelen aan
Het aantal coronabesmettingen loopt in rap tempo op en ook in Meander zien we het aantal coronapatiënten toenemen. Daarom is het vanaf zaterdag 6 november voor patiënten, bezoekers, begeleiders en medewerkers in Meander weer verplicht om een mondneusmasker te dragen. Dit geldt voor alle openbare ruimtes, zoals de Laan, wachtruimtes, liften en verpleegafdelingen. Bezoekers wordt verzocht ook een mondneusmasker te dragen op de patiëntenkamer.
-
Nieuwe website en patiëntenportaal voor Meander Medisch Centrum
U heeft het vast al gezien; de website van Meander Medisch Centrum zit in een nieuw jasje. Na maanden voorbereiding presenteren we vandaag onze nieuwe site. Een mooi en belangrijk moment waar we erg naartoe hebben geleefd. Ook het patiëntenportaal MijnMeander is vernieuwd.
-
Wetenschapssymposium bouwt brug tussen medisch en verpleegkundig onderzoek
Op donderdag 14 oktober vond het Wetenschapssymposium van Meander plaats. Dit jaar vanwege corona geheel digitaal. Deze editie hebben naast medisch onderzoekers, ook verpleegkundigen en paramedici hun onderzoeken kunnen presenteren.
-
Meander Centrum voor oncologische zorg officieel geopend
Op woensdag 13 oktober is het Meander Centrum voor oncologische zorg officieel geopend. Mark Röell, burgemeester van Baarn en voorzitter van de Vrienden van Meander, Menno Tigelaar, locoburgemeester en wethouder Amersfoort, Frank de Reij, CEO van Meander, Judith Herder, longarts in Meander en Monica Bronsgeest, patient advocate Borstkankervereniging Nederland, onthulden een beeld dat geschonken is door kunstenaar Kees Verwey.
-
Meander biedt IVF-puncties onder sedatie aan
Wanneer een gewenste zwangerschap uitblijft, kan IVF of ICSI soms uitkomst bieden. In Meander Medisch Centrum kunnen vrouwen met een onvervulde kinderwens samen met hun partner terecht op de polikliniek Fertiliteit.
-
Dietrich van Gorsel nieuwe CFO Meander Medisch Centrum
De Raad van Toezicht van Meander Medisch Centrum heeft Dietrich van Gorsel (39) per 1 oktober benoemd als CFO in de Raad van Bestuur. Van Gorsel is sinds 2017 werkzaam in Meander als manager Finance & Control. Sinds 1 maart jl. was hij al op tijdelijke basis toegetreden tot de Raad van Bestuur.
-
Meander Centrum voor oncologische zorg geopend
Vandaag, maandag 13 september 2021, zijn de eerste patiënten ontvangen in het Meander Centrum voor oncologische zorg. In het gespecialiseerde centrum kan Meander Medisch Centrum nog betere zorg geven aan patiënten met kanker. Het Centrum voor oncologische zorg is gevestigd in het E-gebouw (het voormalige Symforagebouw) aan de achterzijde van het ziekenhuis in Amersfoort.
-
Geboortezorg onder druk, intensieve regionale samenwerking
De aanhoudend hoge werkdruk in de ziekenhuizen en een geboortegolf leiden tot hoge druk op de capaciteit in de geboortezorg in de regio Utrecht. In de hele keten van kraamzorg, eerstelijns verloskundigen, ambulancedienst en ziekenhuizen is de druk duidelijk voelbaar.
-
Honderdste aanmelding voor ondersteuningsconsulenten
Een mooie mijlpaal voor ondersteuningsconsulenten Marianne van Dam en Diane Brons. Sinds maart dit jaar helpen zij in Meander patiënten en hun naasten bij het vinden van de juiste ondersteunde zorg na de diagnose kanker. Afgelopen week hebben zij de honderdste aanmelding ontvangen.
-
Meander ondertekent samenwerkingsconvenant Palliatieve Zorg
Meander Medisch Centrum heeft, samen met 17 andere organisaties uit de regio Eemland, binnen het Netwerk Palliatieve Zorg een samenwerkingsconvenant getekend.
-
Ziekenhuisapotheek Meander in de race voor STZ-Innovatieprijs 2021
De ziekenhuisapotheek van Meander is door naar de laatste ronde van de STZ-innovatiechallenge 2021. Voor deze challenge gaat STZ op zoek naar innovatieve (zorg)professionals in de STZ-ziekenhuizen, die een innovatie hebben ontwikkeld al dan niet in samenwerking met externe partij(en). In de eerste ronde zijn er 86 projecten ingediend, waarvan er zes mochten pitchen. De apothekers van Meander zaten bij de zes beste innovaties.
-
Kinderdiabetes erkend als topklinische functie
Meander Medisch Centrum heeft een nieuwe topklinische functie: Kinderdiabetes. De Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) heeft de diabeteszorg voor kinderen in Meander officieel erkend. Kinderdiabetes is een groeiend specialisme. Elke 25 jaar verdubbelt het aantal kinderen met type 1 diabetes. De behandeling van dit type kinderdiabetes vindt in Meander plaats volgens de nieuwste inzichten en technieken, met bijzondere aandacht voor de psychosociale impact van deze chronische ziekte voor de patiënten en hun familie. Het kinderdiabetesteam van Meander houdt zich, naast onderzoek en onderwijs, bezig met innovatie, waarbij de nadruk vooral ligt op de eigen regie van de patiënt.
-
Meander krijgt accreditatie voor opleiden van High Care Neonatologieverpleegkundigen
Meander Medisch Centrum heeft een accreditatie ontvangen voor het verzorgen van het praktijkgedeelte van de opleiding tot High Care Neonatologieverpleegkundige. Meander verzorgt van een groot aantal zorgopleidingen het praktijkgedeelte. Dit zijn verpleegkundige vervolgopleidingen, bijvoorbeeld voor Intensive Care-verpleegkundige of Kinderverpleegkundige, en opleidingen tot medisch ondersteunende functies, zoals bijvoorbeeld operatieassistent. De kwaliteit van deze opleidingen wordt periodiek getoetst door het College Zorgopleidingen (CZO) en zij geven ook accreditaties af voor nieuwe opleidingen. Meander had al negentien CZO-geaccrediteerde opleidingen en heeft nu dus een twintigste accreditatie ontvangen.