aandachtsgebied

TTP (Trombotische trombocytopenische purpura)

Een snelle diagnose en behandeling van TTP kan uw leven redden. Meander Medisch Centrum is topklinisch expertisecentrum voor TTP. Patiënten uit heel Nederland worden dan ook doorverwezen naar onze specialisten.

Daarom Meander

  • STZ topklinisch expertisecentrum
  • Wetenschappelijk onderzoek naar TTP
  • Voorzitter werkgroep TTP Nederland


Uw afspraak

maken of wijzigen

Overige vragen? Neem contact met ons op.

Terug

TTP (Trombotische trombocytopenische purpura) in Meander Medisch Centrum

TTP heet voluit trombotische trombocytopenische purpura. Een auto-immuunziekte waarbij de bloedplaatjes (trombocyten) gaan klonteren en zo de kleine bloedvaten afsluiten. Daarnaast ontstaat er een tekort aan trombocyten. Het is bij TTP belangrijk om snel in te grijpen.

Naast koorts en het gevoel dat u echt ziek bent, kunnen paarse of rode puntjes op de huid een teken van TTP zijn. TTP is een zeldzame bloedziekte en komt gelukkig erg weinig voor. De juiste specialist kan de ziekte op tijd herkennen en een behandeling starten. Onze (internist-)hematologen hebben veel ervaring met deze ziekte. Door regelmatig wetenschappelijk onderzoek te doen en de nieuwste ontwikkelingen te volgen, kunnen wij deze direct toepassen in uw behandeling.

De behandeling van een acute TTP-aanval moet vaak binnen 1 uur starten. Door een intensieve samenwerking met onze verpleging op de Hematologie-afdeling, met de Intensive Care (IC) en ons laboratorium voor bloedonderzoek kunnen wij dit in Meander snel doen. We hebben daarbij de juiste medicijnen in huis. U bent in Meander dan ook in de beste handen.     

Nazorg TTP-patiënten

Als u een TTP-aanval gehad heeft, houdt u de rest van uw leven kans op een nieuwe aanval. Daarom is er in Meander veel aandacht voor nazorg aan TTP-patiënten. Hierbij ligt de nadruk op begeleiding en geestelijke en maatschappelijke (psychosociale) nazorg. U blijft lang, meestal zelfs levenslang, onder controle.

Aangezien TTP een zeldzame ziekte is, is de groep patiënten klein. Alle patiënten zijn aangesloten bij de patiëntenvereniging. Het contact en de samenwerking tussen de vereniging en Meander is nauw, laagdrempelig en informeel. Ook zorgen onze specialisten dat de huisartsen goed geïnformeerd zijn en blijven over TTP. De huisarts speelt namelijk een belangrijke rol in de psychosociale opvang tijdens en na uw TTP-aanval.

Innovaties

Nieuw wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een nieuwe TTP-aanval te voorspellen is door de zogenaamde ADAMTS-13 concentratie te meten. Voorheen werd deze meting alleen uitgevoerd bij klachten. Nu voeren we deze meting ieder half jaar uit en in het eerste jaar na en aanval zelfs iedere drie maanden. Op deze manier krijgen wij samen met u inzicht in de kans op herhaling of problemen in de toekomst. Dit betekent voor u minder onzekerheid en een verbetering van de kwaliteit van levenslang leven met TTP.

Poliklinieken,
spreekuren & afdelingen

Bekijk het overzicht
Foto van Dr. R. (Rob) Fijnheer
Dr. R. (Rob) Fijnheer Internist-hematoloog
“Er zijn steeds meer behandelmogelijkheden. In gesprek met de patiënt en de familie de beste kiezen, is voor mij de belangrijkste drijfveer.”
7 juli 2023

Drie topklinische expertisecentra van Meander opnieuw erkend door STZ

Drie topklinische expertisecentra van Meander zijn opnieuw erkend door STZ. Het gaat om Vasculitis, Trombotische Trombocytopenische Purpura (TTP) en Radionucliden behandeling bij botmetastasen. Alle drie de centra hebben op de gevraagde criteria (patiëntparticipatie, wetenschappelijk onderzoek en innovatie) de doorontwikkeling voldoende aantoonbaar kunnen maken en daarom is de erkenning voor STZ voor de komende vier jaar verlengd. Lees verder