Steeds jonger diabetes type 2
Artsen en het Diabetes Fonds luidden vorige maand op Wereld Diabetesdag de noodklok. Steeds meer tieners krijgen diabetes (suikerziekte) type 2, ook wel ouderdomssuiker genoemd. Ook Roos Nuboer, kinderarts in Meander Medisch Centrum, maakt zich zorgen. "Vijf jaar geleden zagen we nog nauwelijks kinderen met type 2, nu heeft jaarlijks zo’n 3 á 4 procent van nieuwe diabetespatiënten deze vorm van diabetes.”
De overgrote meerderheid van kinderen met diabetes heeft type 1. Dit is een auto-immuunziekte en hangt niet samen met levensstijl. Type 2 is erfelijk, maar door een gezonde levensstijl kun je de ziekte lang uitstellen. Overgewicht vergroot de kans op diabetes type 2. „Alleen bij kinderen met overgewicht zien we diabetes type 2. Kinderen bewegen te weinig onder meer doordat ze te weinig buitenspelen en teveel op hun telefoon zitten”, verklaart de kinderarts. Ook eetgewoonten spelen een belangrijke rol. Nuboer: „Voedsel is overal en altijd beschikbaar en is vaak voorbewerkt door de voedselindustrie.”
Meer bewegen
Het Diabetes Fonds schat dat enkele honderden kinderen diabetes type 2 hebben. De jongste patiënt van Nuboer was 14 jaar. Door gezonder te gaan eten en meer te bewegen, kunnen kinderen met type 2 diabetes van hun medicijnen afkomen. „Het is heel ingewikkeld om gezond te eten. Veel producten lijken gezond, maar zijn het niet. Daarbij is gezonde voeding vaak duur”, zegt Nuboer.
Voor Kinderdiabetes is Meander officieel erkend als STZ-topklinische functie. Er worden ruim 400 kinderen met diabetes behandeld, van binnen en buiten de regio Amersfoort. Door concentratie van de diabeteszorg kan Meander hooggespecialiseerde medische patiëntenzorg verlenen aan kinderen met diabetes. Patiënten krijgen een behandeling volgens de nieuwste inzichten en technieken, zoals hybride insulinepompen en sensoren. Ook kunnen ouders voor noodgevallen 24 uur per dag het ziekenhuis bellen.
Het Kinderdiabetesteam van Meander bestaat uit kinderartsen-diabetologen, kinderdiabetesverpleegkundigen, psychologen en diëtisten. Het team doet onderzoek naar de kwaliteit van leven bij kinderen met diabetes en hoe dit te verbeteren is. Ook probeert het team zoveel mogelijk digitale zorg te geven. Door de glucosewaarden en pompgegevens digitaal te volgen, krijgen kinderen de optimale en gepersonaliseerde behandeling.