Interstitiële longziekten (ILD)
Interstitiële longziekten is een verzamelnaam voor meer dan 150 ziektebeelden, waarbij het weefsel om uw longblaasjes ontstoken is. De longarts werkt samen met andere specialisten om uw ziekte in beeld te brengen en te behandelen.
Daarom Meander
- Intensief onderzoek voor de juiste diagnose
- Nauwe samenwerking tussen verschillende artsen
- Onderdeel van het Vasculitis Expertisecentrum
Interstitiële longziekten (ILD) in Meander Medisch Centrum
De miljoenen longblaasjes in uw longen zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen (koolstofdioxide). Het weefsel om deze longblaasjes bestaat uit steunweefsel, bloedvaatjes en lymfebanen. Bij een interstitiële longziekte, ook wel Interstitial lung disease (ILD) genoemd, is dit weefsel ontstoken. Voorbeelden zijn sarcoïdose en longfibrose. Door de longziekte wordt het weefsel dikker en raakt de gasuitwisseling verstoord.
Zonder behandeling kan een interstitiële longziekte blijvende schade geven aan uw longen. Bovendien kunt u vervelende klachten krijgen, zoals benauwdheid en hoesten. Daarom werkt de longarts samen met andere specialisten uit Meander om uw ziekte te onderzoeken. Bijvoorbeeld met de reumatoloog, internist, neuroloog, dermatoloog en de oogarts. Maar ook met de experts uit andere ziekenhuizen en uit het Vasculitis Expertisecentrum.
Met verschillende tests en onderzoeken, zoals een bronchoscopie of EBUS-onderzoek, brengen we uw ziekte in beeld. Samen met u beslissen we vervolgens over de behandeling, zoals zuurstoftherapie of Optiflow.
Behandelingen & onderzoeken
Alle behandelingen & onderzoekenPoliklinieken,
spreekuren & afdelingen
Bekijk het overzicht
“Het is een voorrecht in een bevlogen team van longartsen in Meander te kunnen werken. Met korte lijnen en oog voor de beste kwaliteit.”