Veelgestelde vragen bevalling
Veelgestelde vragen
Op deze pagina leest u met welke geboortefotografen Meander een samenwerking heeft.
Als u poliklinisch bevalt, komt een kraamverzorgster van uw eigen kraamzorgbureau bij de bevalling assisteren. Als u naar huis gaat, gaat deze kraamverzorgster met u mee. Wanneer u onder begeleiding van het medisch verloskundig team van Meander bevalt, wordt u verpleegd door kraamverzorgsters of kraamverpleegkundigen van de afdeling Meander Moeder Kind. Heeft u nog kraamzorgdagen over zodra u naar huis gaat? Dan neemt de kraamzorg van uw kraamzorgbureau de zorg over van het ziekenhuis.
In Meander is het dag en nacht mogelijk om pijnstilling aan te vragen. Dit kan een ruggenprik zijn, of een pijnpompje met remifentanil dat u zelf bedient. In Meander is pijnstilling met lachgas niet mogelijk. Op deze pagina leest u meer over pijnbestrijding tijdens de bevalling.
Bij een poliklinische bevalling bevalt u met uw eigen verloskundige en kraamverzorgster op de afdeling Meander Moeder Kind. Mocht er tijdens de bevalling iets veranderen, bijvoorbeeld als u pijnstilling wilt, dan wordt het een medische bevalling. U blijft op dezelfde kamer, maar het medische team van de afdeling Meander Moeder Kind neemt de zorg over. De verantwoordelijkheid van uw eigen verloskundige wordt dan overgenomen en de kraamverzorgster gaat naar huis. Als u onder begeleiding bent van de gynaecoloog, bevalt u altijd met een medische bevalling. Als u en uw kindje na de bevalling naar huis gaan, neemt uw eigen verloskundige de zorg weer over. De kraamverzorgster van het kraambureau van uw keuze komt u dan thuis kraamzorg geven.
Een handig overzicht van wat u mee moet nemen voor uw kind:
- 2 setjes kleding (zowel in maat 50 als 56): 2 rompertjes, 2 truitjes, 2 broekjes en 2 paar sokjes
- Muts, jasje en omslagdoek of dekentje
- Autostoeltje. Oefen het bevestigen van het zitje in uw auto van tevoren thuis
Een handig overzicht van wat u moet meenemen naar het ziekenhuis:
- Geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
- Geldig zorgverzekeringsbewijs/-pasje van uzelf en uw partner (of degene die u begeleidt)
- De infomap die u al eerder heeft ontvangen bij het bezoek aan de polikliniek
- Overzicht van de medicijnen die u nu gebruikt (van de huisarts of apotheek) en de medicijnen zelf in de originele verpakking. De ziekenhuisapotheek kan gegevens over de aan u geleverde medicijnen opvragen bij uw apotheek. Dit gaat elektronisch of per fax. Heeft u hier bezwaar tegen? Teken dan bezwaar aan bij uw eigen apotheek
- Dieetvoorschriften (indien nodig)
- Nachtkleding, kamerjas, pantoffels of slippers
- Extra ondergoed (groot genoeg voor een kraamverband), netbroekjes uit het kraampakket en een ondersteunende (voedings)bh
- Toiletartikelen. Wij zorgen voor handdoeken, washandjes en beddengoed.
- Kleding voor u en uw baby als u weer naar huis gaat
- Fototoestel en/of filmcamera (filmen alleen in overleg)
- Warmwaterzak
- Een muntje voor een rolstoel bij de ingang van het ziekenhuis
- Nachtkleding voor de vader of degene die u begeleidt
Wij zijn niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor schade aan, verlies of diefstal van uw kostbaarheden. Zoals sieraden, geld, laptop of identiteitsbewijs.
Als u bevalt in de verloskamer, kunt u zelf uw muziek meenemen. Ook is er de mogelijkheid om televisie te kijken. Er mogen tijdens de bevalling foto's gemaakt worden. Als u een professionele geboortefotograaf wilt, moet deze bekend zijn bij Meander en hebben deelgenomen aan de Meander-instructie op de afdeling Verloskunde en de OK (Operatiekamer). Door brandgevaar is het branden van echte kaarsen niet toegestaan. Kaarsen op batterijen kunnen wel.
In Meander gebruiken we zowel de gewone navelklem als de cordring.
Nee, u hoeft daarbij niet op het bed te blijven liggen. Wij stimuleren verschillende houdingen om de weeën op te vangen. De bewaking voor de baby gebeurt steeds vaker draadloos. Zo wordt bewegen nog makkelijker gemaakt. Als u kiest voor pijnstilling, zoals een ruggenprik, is het wel noodzakelijk dat u op bed blijft liggen.
We willen het liefst iedereen laten bevallen in het ziekenhuis van haar keuze. Soms zijn er omstandigheden waardoor we moeten weigeren, omdat we anders geen goede zorg kunnen bieden. We zoeken dan naar een andere goede plek voor u. Heeft u een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen? Dan kunt u altijd terecht op de afdeling.
In Meander zijn er veel mogelijkheden om de weeën op te vangen. Bijvoorbeeld onder de douche en op de skippybal. Het ziekenhuis zelf heeft geen bad om in te bevallen. Ook is het door ruimtegebrek hier niet mogelijk om een bad van huis mee te nemen. Maar het Geboortecentrum Amersfoort in Meander heeft wel 2 bevalbaden. Kijk voor de mogelijkheden op: www.geboortecentrumamersfoort.com.
Jullie baby wordt opgevangen op de kamer waar de moeder is. Mocht de baby extra zorg nodig hebben, dan bieden we die zorg zoveel mogelijk op diezelfde kamer. Ook als de baby in de couveuse moet dus. Zo blijven jullie als gezin samen. Iets wat we in Meander Moeder Kind erg belangrijk vinden voor de eerste hechting.