Innovatie 9: Betere PET-scan met Gallium-FAPI van de afdeling radiofarmacie

Gallium-FAPI is een nieuw diagnostisch radiofarmacon voor het maken van PET-scans bij patiënten met kanker. Op PET-scans met Gallium-FAPI als tracer is er heel weinig radioactieve opname in de achtergrond. Hierdoor is het contrast met de tumor op de scans groter en zijn de beelden veel scherper. De afdeling radiofarmacie van de Meander apotheek bereidt sinds 2023 zelf Gallium-FAPI.


Terug

Bij het maken van een PET-scan wordt er een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend aan een patiënt. Doordat deze stof is gekoppeld aan een ‘tracer’, gaat de stof vervolgens in het lichaam naar het gebied van interesse, in dit geval de tumor. Op de plek waar de stof terecht komt straalt het radioactiviteit uit. Met de PET-camera wordt deze radioactiviteit opgevangen en kan exact worden gezien waar de radioactiviteit vandaan komt en dus waar de tumor zich bevindt.

Normaal gesproken wordt bij PET-scans voor kanker gebruik gemaakt van radioactief suiker, 18F-FDG. Dit werkt goed, omdat tumoren veel suiker verbruiken en dus veel radioactiviteit opnemen. Er zijn echter ook andere organen die suiker verbruiken, zoals de hersenen en buikorganen. Hierdoor is er ook een lichte opname in de “achtergrond” en worden de PET-scans minder mooi.

Omdat FAP, het aangrijpingspunt van Gallium-FAPI, bijna uitsluitend voorkomt in de tumor micro-omgeving (zie uitleg in de box), en heel weinig in ander gezond weefsel, zien we op PET-scans met Gallium-FAPI heel weinig radioactieve opname in de achtergrond. Hierdoor is het contrast met de tumor op de scans groter en krijg je betere plaatjes.


Nieuwe bereiding Gallium-FAPI

Het koppelen van het radioactieve Gallium met de ‘tracer’ FAPI is een bereiding die plaatsvindt op de afdeling radiofarmacie. Na het uitvoeren van 3 succesvolle proefbereidingen kon deze nieuwe bereiding worden geïntroduceerd. Het laboratorium van de apotheek speelt een grote rol bij de kwaliteitscontrole van deze bereiding.

PROFILE-studie

Alle patiënten met longkanker die in Meander met Gallium-FAPI worden behandeld, komen in de PROFILE-studie. In deze studie worden bij patiënten met longkanker Gallium-FAPI-scans vergeleken met 18F-FDG-scans. Daarnaast wordt gekeken of Gallium-FAPI-scans gebruikt kunnen worden voor de respons evaluatie na 2 kuren immuuntherapie en wordt onderzocht of er een relatie is tussen de hoeveelheid Gallium-FAPI opname en de mate waarin iemand reageert op immuuntherapie. 

De PROFILE (Performance and prognostic value of 68Ga-FAPI PET/CT in non-small cell lung cancer (NSCLC)) studie wordt gefinancierd door de Stichting Vrienden van Meander en is opgezet door dr. Judith Herder (longarts, hoofdonderzoeker), dr. John de Klerk (nucleair geneeskundige), dr. Pepijn van Horssen (klinisch fysicus en stralingsbeschermingsdeskundige), dr. Louise Andrews (ziekenhuisapotheker) en Paula Borgonje (AIOS ziekenhuisfarmacie, coördinerend onderzoeker).