Zenuwblokkade (plexus)
Met een zenuwblokkade is het mogelijk om alleen het lichaamsdeel waaraan u geopereerd wordt te verdoven. We zorgen er dan voor dat uw arm of onderbeen tijdelijk gevoelloos wordt. Dit noemen we een zenuwblokkade (plexus).
Zenuwblokkade (plexus) in Meander Medisch Centrum
Krijgt u binnenkort een operatie aan uw voet, been, schouder of arm? Dan kunnen we dit met een zenuwblokkade (plexus) tijdelijk verdoven. De anesthesioloog gebruikt een echo om te bepalen waar het verdovingsmiddel precies gegeven wordt. De verdoving werkt na 15 tot 45 minuten. U voelt het lichaamsdeel eerst warm worden en tintelen. Daarna is het helemaal verdoofd en kan de operatie plaatsvinden. Zodra de verdoving is uitgewerkt, heeft u uw kracht en gevoel in het verdoofde lichaamsdeel weer terug.
Als u wilt kunt u naast de zenuwblokkade via het infuus een slaapmiddel krijgen, zodat u de operatie niet bewust meemaakt (sedatie). Bij sommige operaties is het naast een zenuwblokkade nodig om u aanvullend te verdoven met een ruggenprik (bijvoorbeeld bij een knieoperatie) of met narcose (bijvoorbeeld bij een schouderoperatie).
Na de operatie brengen wij u naar de uitslaapkamer. Hoe lang u in het ziekenhuis moet blijven ligt aan uw operatie. Wanneer de verdoving begint uit te werken, mag u starten met pijnstilling via tabletten. Zo staat de pijn uw herstel niet in de weg.