Interventieradiologie en angiografie

De interventieradioloog voert beeldgestuurde behandelingen uit. Zo kan een dichtgeslibd bloedvat open gemaakt worden (dotteren) of bij een slagaderlijke bloeding een bloedvat dichtgemaakt worden. Dit wordt ook wel opereren zonder mes genoemd. Een angiografie (onderzoek en behandeling via de bloedvaten) valt onder interventieradiologie.

Terug

Interventieradiologie en angiografie in Meander Medisch Centrum

Interventieradiologie is een behandeling in het lichaam via een klein aanprikgaatje, vaak via de slagader in uw lies. Door bijvoorbeeld een katheter (dun slangetje) in de slagader in te brengen, kan deze via uw bloedvaten naar bijna elke plaats of orgaan in het lichaam gestuurd worden. Daarna kan de interventieradioloog op die plek de behandeling uitvoeren.

Veel van deze behandelingen zijn een dagbehandeling waarbij u een plaatselijke verdoving krijgt. Soms is het nodig om onder narcose of sedatie te gaan. De afdeling bestaat uit een angiokamer, een hybride operatiekamer en een interventie CT-scanner met echografie-apparatuur.

De verschillende soorten behandelingen op onze afdeling zijn ingedeeld in 3 categorieën:

Interventieradiologie bij kanker (oncologische interventie): via een prikgat met een naald kan de interventieradioloog een biopt nemen van een tumor om te bepalen om welk soort kanker het gaat. Ook kan de tumor behandeld worden zonder operatie, door de tumor via een hete naald weg te branden (ablatie).

Interventieradiologie bij vaatlijden (verstopping, vernauwing of verwijding van bloedvaten): via de liesslagader brengt de interventieradioloog materiaal bij u naar binnen. Bijvoorbeeld om een ballon op te blazen en daarna een stent te plaatsen in een vernauwd bloedvat (dotteren). Ook kunt u een medicijn krijgen om een stolsel op te lossen (trombolyse). Veel van deze behandelingen heten angiografie.

Non-vasculaire behandelingen (bij problemen met het afvoeren van lichaamsvocht): bij vochtophoping kan een drainage nodig zijn. Bijvoorbeeld bij vocht in de buik, urine-ophoping in een nier of een abces na een operatie. Dan wordt er een via een klein prikgaatje een afvoerslangetje geplaatst zodat uw lichaamsvocht afgevoerd kan worden.

Interventiekamer Radiologie

Onze service & begeleiding

Log in op MijnMeander voor uw persoonlijk dossier en informatie op maat.

inloggen

Voorbereiden op uw afspraak of opname

Een goede voorbereiding thuis helpt. Wat neemt u bijvoorbeeld mee naar uw onderzoek? Meander maakt het graag zo makkelijk mogelijk voor u. Met heldere informatie in onze folders. Zoals over nuchter zijn voor het onderzoek. Ook raden wij u aan makkelijk zittende kleding te dragen en uw sieraden thuis te laten.

Ondersteuning tijdens uw afspraak of opname

Een goede voorbereiding thuis helpt. Wat neemt u bijvoorbeeld mee naar uw onderzoek? Meander maakt het graag zo makkelijk mogelijk voor u. Met heldere informatie in onze folders. Zoals over nuchter zijn voor het onderzoek. Ook raden wij u aan makkelijk zittende kleding te dragen en uw sieraden thuis te laten.

Weer thuis? Goed begeleid

De zorg van Meander stopt niet bij de deur. Ook na uw onderzoek bij ons helpen we u graag bij uw herstel. Bijvoorbeeld met leefregels en tips voor thuis. Sommige uitslagen kunt u zelf inzien via uw persoonlijke omgeving in MijnMeander. Bent u weer thuis na uw afspraak en maakt u zich zorgen? Dan kunt u ons altijd bellen.