Meander biedt theranostiek: onderzoek én behandeling met radioactieve stoffen
Component Action Menu- ${title}
Meander biedt theranostiek: onderzoek én behandeling met radioactieve stoffen
Meander Medisch Centrum is voorloper op het gebied van theranostiek bij prostaatkanker. Theranostiek is een combinatie van onderzoek én behandeling met radioactieve stoffen. „Het grote voordeel voor patiënten is dat de kwaliteit van leven sterk verbetert en dat deze behandeling bijna geen bijwerkingen heeft, in tegenstelling tot chemotherapie”, vertelt nucleair geneeskundige John de Klerk.
Bij theranostiek stelt de nucleair geneeskundige eerst een diagnose door onderzoek te doen. "Patiënten met prostaatkanker krijgen een PET-CT scan om te onderzoeken waar de tumor in het lichaam zit en of er uitzaaiingen zijn”, vertelt De Klerk. Voor een PET-CT scan krijgt een patiënt een licht radioactieve stof toegediend. Deze stof hecht zich aan kankercellen, waardoor deze oplichten en zichtbaar zijn in de scan.
Is de behandeling geschikt voor de patiënt met uitgezaaide prostaatkanker, dan krijgt hij radionuclidentherapie. Radionucliden zijn radioactieve deeltjes die de tumor van binnenuit bestralen. Een patiënt krijgt dan een infuus met radioactieve vloeistoffen, de zogeheten Lutetium-PSMA behandeling.
Levensverlengend
De Klerk vertelt dat deze behandeling het leven van een patiënt verlengt. "Belangrijk is dat patiënten zich na een behandeling met Lutetium vaak weer behoorlijk goed voelen. Ook is de behandeling even effectief als een chemokuur, maar zijn er bijna geen bijwerkingen”, zegt hij.
Meander is STZ topklinisch expertisecentrum voor radionuclidentherapie. Dit betekent dat deze behandeling van hoge kwaliteit is en dat het ziekenhuis zich hiermee onderscheidt. Meander was, samen met het Antoni van Leeuwenhoek, het eerste ziekenhuis dat deze behandeling ging toepassen. Inmiddels zijn er bijna 100 patiënten uit heel Nederland behandeld.
Longkanker
Daarnaast vindt in Meander onderzoek plaats naar een nieuwe radioactieve stof genaamd FAPI (fibroblast activation protein inhibitor) bij patiënten in het laatste stadium van longkanker. Dit stofje hecht zich aan tumoren. Bij FAPI-onderzoek wordt met een PET-CT scan onderzocht of dit stofje een betere diagnose oplevert dan een reguliere scan. De Klerk: "Het doel is dat we beter kunnen beoordelen of een behandeling nut heeft. In de toekomst willen we naar onderzoek én behandeling van longkanker met radionucliden toe. Naar theranostiek dus.”
Op de foto: nucleair geneeskundige John de Klerk bij een PET-CT scanner voor theranostiek.