Minder ondervoeding bij patiënten
Ondervoeding bij patiënten is in ziekenhuizen een veelvoorkomend probleem. Bij opname is ongeveer 15 procent van de patiënten ondervoed. Het type maaltijdsysteem in een ziekenhuis is daarom van groot belang. Voeding is immers van invloed op de energie- en eiwitinname van patiënten. Eiwitten zijn bouwstoffen voor het lichaam. Bij ziekte of een operatie, is extra eiwit nodig voor een voorspoedig herstel.
De Proeverij
In Meander is op een aantal afdelingen recent een onderzoek met maaltijden uitgevoerd. Dit onderzoek werd geleid door Willemijn Biesbroek, diëtist in Meander. Willemijn: “Bij de proef draaide het om de vraag of het voor patiënten verschil maakte of zij traditioneel drie keer per dag een maaltijd kregen of dat zij zes eetmomenten in buffetvorm kregen. Het oude maaltijdsysteem bood patiënten driemaal daags een maaltijd, waarbij er bij ontbijt en lunch keuze was uit diverse soorten brood, beleg en zuivel. Het nieuwe maaltijdsysteem, genaamd de Proeverij, bood zesmaal daags een aanbod van kleine, hapklare gerechten, gepresenteerd vanuit een buffetwagen. Ontbijt en lunch bestonden uit diverse belegde sandwiches en bolletjes of yoghurt met diverse toppings. Het diner bood keuze uit vijf warme gerechten van 250-300 gram, waaruit ter plekke gekozen kon worden.”
Resultaten
En wat bleek? Zes eetmomenten leidde ertoe dat een groter aantal patiënten een hogere inname van eiwitten bereikte. Uit de proef bleek dat bij het traditionele maaltijdsysteem 16 procent van de mensen voldoende eiwit at per dag en bij de Proeverij 35 procent. Dit komt vooral door de uitbreiding van het aanbod met verrijkte tussendoortjes en de zes eetmomenten. De proef heeft ertoe geleid dat in Meander op afdelingen waar het aantal kwetsbare patiënten gemiddeld hoger is en/of meer ondervoeding voorkomt, het nieuwe maaltijdsysteem is geïntroduceerd. Willemijn: “Ik ben erg blij dat mijn onderzoek tot dit resultaat heeft geleid. Als diëtist ben ik dagelijks met patiënten en voeding bezig. Voeding is uiteraard niet alleen van belang bij opname, maar ook al voorafgaand aan een eventuele opname. Hoe beter iemand in conditie is of gevoed is, hoe sneller je herstelt. Als mensen daar meer over willen weten, adviseer ik hen om contact op te nemen met een diëtist bij hen in de buurt om tips te krijgen.”