22 oktober 2024

Meander biedt digitale patiëntenvoorlichting voor kinderen

Kinderen en hun ouders kunnen zich voortaan via digitale patiëntenvoorlichting thuis voorbereiden op een operatie in Meander Medisch Centrum. De voorlichtingsmodules bereiden kinderen van 0 tot 16 jaar en hun ouders/verzorgers met tekst en foto’s voor op een operatie waarbij algehele anesthesie (narcose) nodig is, bijvoorbeeld voor het verwijderen van amandelen. Met deze digitale voorlichting verbetert Meander voor kinderen de voorbereiding thuis op een operatie. Anesthesioloog Kristy Vons benoemt de voordelen: “Je kunt als patiënt de voorlichting bekijken op een moment dat voor jou prettig is en je kunt het vaker bekijken, bijvoorbeeld de dag voor de operatie nogmaals.”

Terug

De digitale voorlichting van Medify is gericht op de voorbereiding op de operatie (preoperatieve screening) van kinderen tot 16 jaar. Deze online voorlichtingsmodules kunnen kinderen en hun ouders/verzorgers rustig thuis op een eigen moment online doorlopen. Ze kunnen stap voor stap zien wat er in het ziekenhuis gaat gebeuren. Waar kan je je melden, hoe zien de voorbereidingen eruit en hoe verloopt het onderzoek? Ook krijgen kinderen en hun ouders/verzorgers uitleg over de verschillende vormen van verdoving. En kunnen ze, als dat mogelijk is, aangeven welke soort verdoving de voorkeur heeft. 

Aan het einde bevat de voorlichting een vragenlijst die ouders (samen met hun kind) invullen. “In plaats van een vragenlijst op papier krijgen de ouders/verzorgers van patiënten nu per email een link naar de digitale voorlichting en de vragenlijst. Als je vragen hebt, kun je daarin aangeven gebeld te willen worden”, zegt Vons. 

Flexibiliteit en tijdwinst
Door de vragenlijst krijgen zorgverleners in het ziekenhuis informatie over onder meer de gezondheid van het kind, allergieën en eventuele medicijnen die het kind gebruikt. Blijkt uit de digitale vragenlijst dat er meer onderzoek nodig is? Dan neemt de anesthesioloog, de apothekersassistent of verpleegkundige contact op. “Als er geen vragen meer zijn, keurt de anesthesioloog de patiënt goed voor de operatie. Daar krijgen de ouders/verzorgers van de patiënt een bevestigingsmail van”, legt Vons uit. 

Het voordeel voor zorgverleners is flexibiliteit en tijdwinst. “We kunnen patiënten screenen op een moment dat ons goed uitkomt. Het scheelt tijd omdat patiënten niet allemaal gebeld hoeven worden. Deze tijdwinst kunnen we steken in meer complexe patiënten”, vertelt de anesthesioloog. 

Deze voorlichtingsmodules biedt het ziekenhuis al langer aan om volwassen patiënten voor te bereiden op een onderzoek of operatie. Voor volwassenen is er digitale voorlichting ter voorbereiding op alle operaties waarbij een anesthesioloog nodig is, voor orthopedische operaties en voor onderzoeken door de MDL-arts.