Internist-oncoloog deelt inzichten tijdens borstkankermaand: ‘Goede zorg is afgestemd op de wensen van de patiënt’
Component Action Menu- ${title}
Internist-oncoloog deelt inzichten tijdens borstkankermaand: ‘Goede zorg is afgestemd op de wensen van de patiënt’
Deze maand deelt internist-oncoloog Jara Baas in het kader van borstkankermaand haar ervaringen met het verbeteren van zorg voor borstkankerpatiënten. Ruim vier jaar geleden zijn de specialisten die de zorg verlenen aan mensen met borstkanker, begonnen met het systematisch evalueren van de geleverde zorg. Deze evaluaties bieden inzicht in belangrijke zorgaspecten zoals wachttijden, complicaties en de mate waarin behandelingen succesvol worden afgerond. De kwaliteitscyclus is niet alleen gericht op het leveren van hoogwaardige medische zorg, maar ook op het nauw luisteren naar de behoefte van de patiënt. “We willen niet alleen de beste zorg bieden, maar ook aandacht hebben voor wat patiënt belangrijk vindt,” legt Jara uit. Deze aanpak heeft onder andere geleid tot kortere wachttijden en een efficiënter behandelproces, wat uiteindelijk zowel de zorg als de ervaring van de patiënt ten goede komt.
Wachttijden verkort
Een belangrijk aandachtspunt waar grote stappen in zijn gezet, is het verkorten van de wachttijden tussen het eerste gesprek en de start van de behandeling. Dit is een onderwerp dat tijdens de evaluaties naar voren kwam en waar het team hard aan heeft gewerkt. “We hebben gezien dat de wachttijden tussen de biopsie en de start van chemotherapie of de operatiedatum aanzienlijk zijn verbeterd. Dit komt voort uit de evaluaties en verbeterplannen die we maken”, vertelt Jara. “Na de diagnose moet er vaak nog heel veel gebeuren. Denk hierbij aan aanvullend onderzoek maar ook het bespreken en opstellen van een behandelplan samen met de medisch specialisten. Mocht de patiënt in aanmerking komen voor een chemobehandeling en hiermee willen starten, kost dat ook weer even tijd. We hebben met elkaar afgesproken dat we dat allemaal binnen een maand rond wilden hebben en dat is gelukt dankzij de evaluaties” vertelt Jara. “Het proces is hierdoor efficiënter geworden wat de zorg en de patiënt ten goede komt. Daar ben ik best een beetje trots op.”
Foto: internist-oncoloog Jara Baas
Multidisciplinair werken
Het succes van deze evaluaties is mede te danken aan de multidisciplinaire aanpak. Het team bestaat uit oncologen, chirurgen, verpleegkundigen en andere specialisten die gezamenlijk naar de uitkomsten kijken. Zij bespreken niet alleen de harde cijfers, zoals wachttijden, maar betrekken ook de ervaringen van patiënten in het verbeterproces.
Patiëntervaringen en verbeterpunten
“We hebben niet zo lang geleden een spiegeltraject gedaan waarbij we patiënten hebben uitgenodigd die midden in een behandeling voor borstkanker zitten. Allemaal met een andere achtergrond. Tijdens een bijeenkomst met collega’s van onze afdeling Kwaliteit en Verbeteren konden de patiënten vertellen over hun ervaringen. Wat vinden zij belangrijk, wat valt hen op, wat gaat er volgens hun goed en wat kan er beter? De uitkomsten daarvan waren heel fijn en verrassend. Een patiënt beleeft het proces toch anders dan dat wij dat als zorgverleners doen. De uitkomsten van zo’n bijeenkomst zijn dan ook ontzettend waardevol en laat maar zien hoe belangrijk het is om naar de verwachtingen en ervaringen van patiënten te luisteren.”
Kosten baten
Hoewel het monitoren en het invullen van vragenlijsten voor sommige patiënten belastend kan zijn, blijkt het waardevolle inzichten te bieden die direct bijdragen aan een betere zorgkwaliteit. “Het nadeel is dat het ophalen van ervaringen veel tijd kost. Zo vragen we onze patiënten heel regelmatig om vragenlijsten in te vullen. Ik kan me voorstellen dat dat soms wel veel is maar weet dat je echt iets bijdraagt aan onze evaluaties. We doen er echt iets mee en we maken ook echt wel verbeteringen mee.”
Toekomst
De volgende stap is inmiddels in gang gezet. “We zijn nu bezig met het inventariseren van zorg met als focus de ervaring van de patiënt. Het gaat hierbij om vragen als ‘voelde je je serieus genomen en was de bejegening goed? Om deze ervaringen te verzamelen gaan we onder andere weer een klantenpanel organiseren, waarbij patiënten worden uitgenodigd om, zonder ons als dokters erbij, hun ervaringen te delen. Zo blijven we de zorg verder optimaliseren met nieuwe methoden en multidisciplinaire samenwerking, waarbij de ervaring en behoeften van de patiënt centraal staat.”