Drukbezocht wetenschapssymposium opnieuw groot succes
Component Action Menu- ${title}
Drukbezocht wetenschapssymposium opnieuw groot succes
Ieder jaar organiseert Meander Medisch Centrum een Wetenschapssymposium. De 13e editie vond gisteren, dinsdag 26 november, plaats tijdens de Week van de Wetenschap. Een speciale week in Meander waarin iedereen kan ervaren wat de bijdrage is van wetenschappelijk onderzoek aan de patiëntenzorg die wij in Meander leveren. Ruim 120 arts-assistenten, medisch specialisten, ziekenhuisapothekers, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, paramedici en andere medewerkers van Meander vonden gisteren hun weg naar de foyer en het auditorium in Meander.
Vanaf de start van het symposium waren de zeventien posterpresentaties te bekijken onder het genot van een pokébowl. Aansluitend volgde een woord van welkom door Astrid Posthouwer, voorzitter van de Raad van Bestuur. Vervolgens hebben twaalf onderzoekers in twee parallelle sessies hun onderzoek gepresenteerd.
Gastspreker prof. dr. Lex Bouter vervolgde het symposium met een voordracht over de reproduceerbaarheid en betrouwbaarheid van biomedisch onderzoek. Hij liet zien dat het beschikbaar maken van negatieve resultaten even belangrijk is als van positieve resultaten, omdat er anders een heel verkeerd beeld ontstaat van een onderwerp.
Prijzen
Uiteraard werd ook deze editie de J.H.F. van Brunswijk-prijs uitgereikt. Roel Nijhuis, medisch moleculair microbioloog in Meander en winnaar van de vorige editie, reikte na zijn presentatie de prijs uit aan oncologisch chirurg Ernst Schoenmaeckers. Hij ontving deze prijs voor zijn onderzoeken naar de kwaliteit van leven van borstkankerpatiënten tijdens COVID en na verschillende operaties. De jury — die bestaat uit de winnaars van de drie vorige jaren — was erg onder de indruk hoe Ernst patiëntgericht onderzoek gebruikt om zijn methodieken aan te passen.
Roel Nijhuis en Ernst Schoenmaeckers
Ook zijn er publieksprijzen uitgereikt voor de beste voordacht en voor de beste poster. Baara Alsaadi wetenschapsstagiaire bij de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, won de prijs voor de beste voordracht over haar onderzoek naar de meerwaarde van GLEAMER, een AI-programma voor het herkennen van breuken dat nu op de SEH gebruikt wordt. Zij had een prachtig onderzoek waarover zij een interactieve presentatie gaf. De prijs voor de beste poster ging naar Simon Baltus, promovendus bij de afdeling Chirurgie voor zijn onderzoek over het voorspellen van beloop en uitkomst van galblaasverwijdering. Hij wist een moeilijk onderzoek zo te presenteren dat het voor de bezoekers van het symposium helder was.
Winnaars van een publieksprijs Simon Baltus en Baara Alsaadi
Wetenschap in Meander
Wetenschappelijk onderzoek speelt een belangrijke rol in ons ziekenhuis. Onderzoek, dat wordt gedaan door zowel specialisten als verpleegkundigen en paramedici, is van belang voor de innovatie van patiëntenzorg en de professionele ontwikkeling van onze zorgverleners. Dit symposium biedt onderzoekers de mogelijkheid om te laten zien welk onderzoek ze hebben gedaan en de resultaten te delen met collega’s in Meander.
Lees meer over het wetenschapssymposium, het magazine
Wetenschap en Innovatie in Meander (WIM) wat onlangs een nieuw jasje heeft gekregen,
en de bijbehorende prijzen die worden uitgereikt.