13 december 2024

Vijf jaar Oncomid: Samenwerken voor betere oncologische zorg

Vijf jaar geleden begon Oncomid, het oncologisch netwerk van Midden-Nederland, met een ambitieuze missie: betere zorg voor mensen met kanker door regionale samenwerking. Longarts Judith Herder en Gera de Jong, manager Strategie en Innovatie van het Meander Medisch Centrum en beide lid van de managementboard van Oncomid, blikken terug op de successen en uitdagingen, en kijken vooruit naar de toekomst.

Terug

Een sterke basis voor regionale samenwerking
Oncomid groeide voort uit eerdere samenwerkingen, zoals het Citrienfonds-project, dat netwerkgeneeskunde en data-uitwisseling bevorderde. Het netwerk, dat startte onder de naam Uniek, werd later omgedoopt tot Oncomid. Een bijzonder kenmerk vanaf het begin is de brede betrokkenheid van zorgverleners, inclusief huisartsen. De dertien regionale tumorwerpgroepen vormen de basis voor Oncomid: multidisciplinaire teams bestaande uit artsen, chirurgen, radiotherapeuten, pathologen, radiologen, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen met vertegenwoordigers uit negen ziekenhuizen uit de regio Midden-Nederland. Met als doel de beste zorg voor iedere patiënt in de regio.

De structuur van het netwerk en het laagdrempelig contact is de kracht van Oncomid. “Elk ziekenhuis mag zichzelf zijn, mag meepraten, dat is volgens mij echt de kracht van Oncomid. Het is een relatief klein netwerk maar de structuur is ook overzichtelijk en het contact collegiaal. Zo weten we elkaar altijd te vinden” vertelt Judith. “Door ons aan te sluiten bij een netwerk zijn we een beetje van ons eiland afgekomen. Zie het maar als Europa. We hebben wel grenzen maar je kan er ook overheen. Je kan heen en weer reizen, je weet elkaar goed te vinden. En dat maakt je sterk wanneer je goed georganiseerd bent met elkaar.”


Gera de jong en Judith Herder

Mijlpalen
“Oncologie is bij uitstek netwerkgeneeskunde,” zegt Gera. “Door samenwerking binnen Oncomid kunnen we thema’s regionaal oppakken en efficiëntie vergroten.” Zo is bijvoorbeeld het programma Vitally geïntroduceerd, dat multidisciplinaire overleggen (MDO’s) ondersteunt met videovergaderingen en gedeelde patiëntgegevens. “Dat er real time op verschillende plekken naar dezelfde data kan worden gekeken zonder lastige administratieve handelingen is echt een uitkomst en maakt overleggen een stuk efficiënter.”

Judith benadrukt de praktische voordelen van het netwerk, vooral tijdens de coronapandemie: “Oncomid maakte het mogelijk om snel informatie te delen, zoals een video over aangepaste chemotherapieschema’s. Dat hebben we samen in een korte tijd kunnen realiseren voor onze patiënten. Dat is de kracht van een goed functionerend netwerk.”

Ook op kleinere schaal leidt samenwerking tot concrete verbeteringen. “We hebben chemotherapieprotocollen geharmoniseerd,” vertelt Judith. “Zelfs kleine aanpassingen, zoals het reduceren van overbodige medicatie, zorgen voor winst.”

Gelijke zorg voor iedere patiënt
Het centrale doel van Oncomid is dat iedere patiënt, ongeacht het ziekenhuis, dezelfde kansen op behandeling krijgt. “Door regionale MDO’s worden complexe casussen besproken door artsen van verschillende ziekenhuizen,” legt Gera uit. “Dit is eigenlijk een ingebouwde second opinion, wat de kwaliteit van zorg ten goede komt.”

Tegelijkertijd blijft zorg dichtbij huis een belangrijk uitgangspunt. “We willen dat patiënten zoveel mogelijk in hun eigen regio behandeld kunnen worden, zonder onnodige reizen naar andere steden.”

Toekomst
Vijf jaar Oncomid laat zien wat mogelijk is als ziekenhuizen samenwerken. Dankzij het netwerk is de oncologische zorg in Midden-Nederland beter georganiseerd, innovatiever en toegankelijker voor patiënten. Met een stevige basis en gedeelde ambitie kijken we samen met Oncomid vol vertrouwen naar de toekomst.