Samen werken aan de Zorg voor Morgen

Zorg zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan en in het ziekenhuis als het nodig is. Dat is waar Meander Medisch Centrum zich voor inzet.

Terug

Net als andere ziekenhuizen staat Meander voor de uitdaging om de medische zorg op een goede manier te kunnen blijven bieden. Met dezelfde mensen en middelen. Steeds meer mensen hebben namelijk zorg nodig. Onder meer omdat het aantal ouderen in de samenleving toeneemt en patiënten complexere aandoeningen krijgen. Daarom werkt Meander aan projecten in het programma Zorg voor Morgen. Hiermee willen wij zorg voorkomen, verplaatsen of vervangen als dit mogelijk is. Zelf en thuis als het kan Meander waar nodig Ons uitgangspunt hierbij is: zorg zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan en in het ziekenhuis als het nodig is.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor u?

De ziekenhuiszorg in onze regio gaat veranderen. Zo blijven we medisch specialistische zorg bieden in het ziekenhuis, maar steeds vaker ook bij u thuis. Dankzij slimme digitale technieken en behandelingen die thuis gedaan kunnen worden, hoeft u minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Contact kan regelmatig ook online en ondersteuning digitaal. Zo krijgt u meer inzicht in uw eigen gezondheid en kunt u makkelijker meebeslissen over de zorg die u nodig heeft. Daarnaast kan het zijn dat u voor zeer specialistische operaties of oncologische zorg tijdelijk onder behandeling komt van een arts uit een ander regionaal ziekenhuis. Dit zijn ontwikkelingen die bijdragen aan goede en betaalbare medische zorg.

Voorbeelden van Zorg voor Morgen projecten in Meander

  • Patient die tevreden is over thuismonitoringZorgverleners van Meander begeleiden diverse patiënten tijdens hun behandeling thuis met een app. Bijvoorbeeld thuismonitoring voor oncologiepatiënten die chemotherapie of immunotherapie krijgen. Thuismonitoring biedt Meander ook aan voor patiënten met boezemfibrileren (hartritmestoornis), Parkinson, IBD (chronische darmziekten), zwangeren met een hoge bloeddruk en mensen die hartrevalidatie krijgen.
  • Er komen veel patiënten met huidklachten in het ziekenhuis. In samenwerking met Huisartsen Eemland werken huisartsenambassadeurs dermatologie van Meander aan kennisverhoging bij collega’s om zoveel mogelijk patiënten goed in de huisartsenpraktijk te kunnen behandelen.
    Het Virtual Fracture Care Team
  • Patiënten die met een eenvoudige breuk op de Spoedeisende Hulp (SEH) komen, krijgen niet langer gips maar verband, een brace of afneembare laars. Daarna komen ze niet meer voor controle terug naar het ziekenhuis. Zij ontvangen na hun behandeling op de SEH informatie over letsel, behandeling, herstel en oefeningen via de Virtual Fracture Care app. Lees meer

  • Dankzij afspraken voor videobellen hoeft u voor bepaalde afspraken met uw specialist de deur niet uit voor persoonlijk contact met uw specialist.
    Patiënt krijgt infuusbehandeling thuis via de thuiszorg
  • Patiënten die een infuus nodig hebben voor de versterking van hun botten of immuunsysteem krijgen deze behandelingen nu thuis via de gespecialiseerde thuiszorg. Een uitkomst voor patiënt en ziekenhuis. Lees meer

  • Patiënten met leukemie worden voor hun kuren en controles niet langer opgenomen in het ziekenhuis, maar herstellen thuis en komen alleen voor controles naar het ziekenhuis. Dit is veel prettiger voor patiënten en bevordert bovendien het herstel.

  • Baby’s met geelzucht krijgen een speciale slaapzak in bruikleen. Hierdoor kan de baby in het eigen bedje thuis behandeld worden. Voorheen moest een baby hiervoor in het ziekenhuis worden opgenomen.

  • Infuus bij patientSommige patiënten met kanker die niet lang meer te leven hebben, hebben last van een opgezette buik door buikvocht. De radioloog komt nu naar de patiënt thuis om het vocht af te voeren en zo de klachten te verlichten. De patiënt hoeft hierdoor de intensieve ambulancerit naar het ziekenhuis niet te maken en loopt niet het risico in het ziekenhuis te moeten blijven in zijn laatste levensfase.