Meer perspectief voor oudere leukemiepatiënten: “Er valt naast te dromen, nu ook wat te kiezen”
Component Action Menu- ${title}
Meer perspectief voor oudere leukemiepatiënten: “Er valt naast te dromen, nu ook wat te kiezen”
Lange tijd waren de vooruitzichten voor oudere volwassenen met de diagnose acute myeloïde leukemie (AML) erg somber: een beperkte keuze aan behandelingsmogelijkheden met beperkte effectiviteit en een lage levensverwachting. Nieuwe ontwikkelingen bieden meer perspectief voor met name de oudere patiënt. Internist-hematoloog Maarten Corsten vertelt: “Het blijft een op hogere leeftijd een ongeneeslijke ziekte maar bij steeds meer patiënten kunnen nieuwe behandelingen de AML soms jarenlang onder controle houden.”
Mogelijkheden
“Voorheen was er één middel dat beperkt effectief was en waarbij het lang duurde voordat je wist of het effect had gehad”, vertelt Maarten. “Een van de belangrijkste veranderingen van de afgelopen tijd is de ontwikkeling van nieuwe therapieën. Deze behandelingen richten zich op de specifieke moleculen die de ziekte veroorzaken. Dit is een preciezere manier om AML te behandelen dan de traditionele chemotherapie. De nieuwe therapieën zijn effectiever en hebben minder bijwerkingen. Bovendien kunnen ze poliklinisch aan patiënten worden gegeven, wat betekent dat mensen niet in het ziekenhuis hoeven te blijven. De nieuwere behandelingen zijn wel intensiever dan voorheen; de kunst is om met patiënten samen te kijken welke optie het beste bij hen past.”
Maarten legt uit dat de verschuiving van chemotherapie naar gerichte therapie oudere patiënten een betere kwaliteit van leven geeft en hen in staat stelt langer te leven. “In het verleden had een patiënt ouder dan 70 jaar die de diagnose AML kreeg, vaak zeer weinig opties en een levensverwachting van ongeveer een jaar. Nu zien we patiënten die nog vele jaren na hun diagnose leven. Sommige nieuwe behandelingen hebben ertoe geleid dat 50% van de patiënten met specifieke soorten AML na drie jaar nog in leven is.”
“Zo maakte ik vorig jaar kennis met een 80-jarige man in hele slechte toestand bij zijn AML diagnose. Een half jaar later nam hij weer zwarte band karate examens af. Soms kun je er echt versteld van staan als het goed uitpakt. Ik vind het echt een feest om mensen op die manier terug te zien op de poli. Je hoopt altijd dat wat je doet en wat je aanbiedt aan mensen zo in hun voordeel uitpakt.”
Regio
We vervullen als Meander een belangrijke regiofunctie voor verschillende soorten leukemie. “Hier komen patiënten voor de hele regio van Hilversum tot Harderwijk. Het is een verantwoordelijkheid die we voelen en we met zijn allen nemen. We participeren ook actief aan nationaal en internationaal onderzoek naar nieuwe AML behandelingen. Door als hematologen in Nederland en Europa samen te werken, kunnen we sneller de benodigde patiëntaantallen verzamelen voor het beantwoorden van belangrijke onderzoeksvragen.”
Toekomst
“Het is belangrijk om realistisch te zijn over de uitdagingen van AML-behandeling, maar er is reden om optimistisch te zijn over de toekomst” vervolgt Maarten. “Hoewel AML een ernstige ziekte blijft, ziet de toekomst er wat rooskleuriger uit. Er valt altijd nog iéts te dromen maar ik ben ontzettend blij dat er nu ook voor deze patiënten iets valt te kiezen.”